top of page

Ontspannen en Meditatief Bewegen met de Trager Approach

in Zwolle; datum nnb

Workshop 10-17 uur

Bijvoorbeeld workshop 

Balans in Beweging

Ontspannen en Meditatief Bewegen

met de Trager® Approach

Vrijheid in nek, schouders, onderrug en bekken, in onderlinge verbinding.

Je laat stress en vastgehouden patronen gemakkelijker los.

Voor iedereen en voor professionals

Accreditatie door  KTNO (VBAG, NVST, LVNT, CAT) als nascholing

Zie ook artikel

Ook in Groningen op verzoek

spelen-als-een-kind.jpg

Meer informatie over een individuele Trager Approach sessie: klik hier

Hoe zou het zijn weer te bewegen als een kind:

spontaan, energiek, nieuwsgierig en te genieten van alles wat je doet?

Ontdek  de Trager® Approach in 1 minuut

Lees hier wat cliënt en zomerweek deelnemer Sylvia zegt over Trager en MS
There is a way of being - Milton Trager.

Workshops Trager Approach vrij en gemakkelijk bewegen en bewegingslessen

* Dagworkshops 10-17 uur, een dagdeel 10-13 of 14-17 uur en avondworkshops 19.30-22.30

* Bewustwording door meditatief bewegen (Mentastics) lessen van 5 kwartier (zie kader)

* Zomerweken in Nederland en buitenland, b.v. als vakantieweek op Ecolonie in de Vogezen

Voor het actuele aanbod zie de agenda.

De workshops brengen bijvoorbeeld:

* ontspanning
* aanraken en aangeraakt worden
* integratie van lichaam en geest

 

Gebieden van aandacht zijn bijvoorbeeld

* ontspannen hoofd, nek, schouders en armen

* ontspannen (onder)rug, bekken, benen en voeten

* ontspannen buik en borst

* ontspannen handen en voeten

in onderlinge verbinding


Wil je je in je dagelijks leven meer gronden en ontspannen? Zit je vaak achter je pc, heb je fysieke klachten? Wil je graag meer ontspannen voor, tijdens en na het musiceren, sporten, dansen, toneelspelen of het geven van een massage? Zie je vooral de schaduwzijden in je leven en wil je meer de zonnige kanten aan den lijve ervaren? Ben je iemand die maar doorrent? Wil je leren om (hele korte of wat langere) pauzes te nemen?

dan zijn deze workshops wat voor jou

We ontspannen eerst spelenderwijs ons eigen lichaam en geest.

Zoals bij het nemen van een pauze, het waarnemen van onze ademhaling, het voelen van ons gewicht op onze voeten, het loslaten van ongemakkelijke houdingspatronen, het stellen van de vraag "hoe kan het lichter" aan ons lichaam. We laten ons verrassen door onze ervaringen ...

Daarna brengen we de ontspanning en rust over op een ontvanger op en naast de massagetafel.

"Hoe kan het gemakkelijker...".

Voor iedereen vanaf 18 jaar én voor professionals
Ervaring met het geven en/of ontvangen van lichaamswerk of massage is niet nodig
De workshops zijn voor iedereen én geaccrediteerd als nascholing voor beroepsverenigingen aangesloten bij de KTNO koepel (VBAG, NVST, LVNT en CAT). 

Gelden ook als 1 van 2 verplichte onderdelen voor toelating tot de Trager opleiding; het andere onderdeel is een individuele sessie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testimonials

Ervaringen deelnemers aan een Trager Approach introductieweek zomer in de Vogezen:

2016, 2017, 2018: 

* "Er is nu meer balans tussen mijn denken en lichaam. Wat ik heel mooi vond was de uitnodigende ('luisterende') houding naar de ander, het uitgaan van mogelijkheden, 'verfrissen' van bewegingen, het simpel 'om patronen heen wandelen'; niets moeten veranderen of bewerkstelligen; de fijne kinderlijke speelsheid, het volkomen natuurlijke, de mildheid."

 

* ‘Ik voel nog steeds de echo van het vloeiend vanuit mezelf bewegen, het onbevangen lopen als een kind, het nieuwsgierig luisteren naar mijn impulsen, ook al zijn het subtiele kleine beweginkjes. Deze nieuwsgierigheid en openheid naar mezelf en mijn lichaam, dat kan me ook openen naar andere mensen, andere situaties en ervaringen.

Ik neem Trager mee in mijn piano-spel: De lichtheid, verbinding, het gewicht, de aanwezigheid in de toetsen, in de aanraking, het draperen van de schouders. Het lijkt me heerlijk vanaf nu zo piano te spelen’.

Een paar maanden na de Trager intro: 'het Trager-gevoel maakt nog steeds deel uit van mijn leven'   - René van Veelen, musicus

* ‘Iedere cel in mijn lichaam voelt als een zonnetje. Vanaf nu wil ik elke dagelijkse beweging maken met het bewustzijn en de aandacht die ik in de Trager Approach geleerd heb. Mijn levenshouding om mee te gaan met de stroom van het leven, heeft met de Trager tools een fysieke verankering gekregen.

Ik ga in mijn dru-yoga de zachtheid en vertraging van Trager meenemen’.

Een paar maanden na de Tragerweek: 'Nu rest het bewustzijn van de kwaliteit van bewegen.
In elke yogales een gegeven... spelen met bewegingen, uitvinden van nieuwe bewegingen met "Tragerbewustzijn", als je dat zo mag noemen.'   - Marianne Bakker, Dru yoga docent

* ‘Ik ben beeldend kunstenaar en voel me om diverse redenen al langer geblokkeerd in mijn werk. Ik heb deze week ontdekt hoe ik me heel eenvoudig kan afstemmen op het creatieveld [door Milton Trager ‘hook-up’ genoemd]; het is gewoon een directe shift, geweldig. De verwondering, het onderzoeken, en open kijken, daar heeft Trager me weer mee in contact gebracht. Ik heb heel veel zin om al tragerend weer eens te gaan tekenen’.

'Trager verbindt voor mij het fysieke met het mentale: je kunt niet voorbij het lichaam. Door heel fysiek te voelen hoe het in mijn lichaam is, welke beweging er is, welke beweging vanuit mij wil ontstaan, wat prettig voelt, lossen gek genoeg mentale blokkades op.’  - Sylvia Kruidenier, beeldend kunstenaar en MS ervaringsdeskundige

* "Shifting attention"
'Wat ik ervoer in de "Trager-week", is dat door mijn aandacht te verleggen van mijn denken naar mijn lichaamsgevoel, en het gewaarzijn daarvan, mijn houding ten opzichte van mijzelf in een ander (ruimer) daglicht kwam te staan.
Het grote verschil is dat bewegingen, gebaren, maar ook gedachten direct moeitelozer gaan. Puur door het  verleggen van mijn aandacht naar verwondering/onderzoek viel veel moeite en zwaarte weg.

Het gewicht dat "overbleef" was makkelijker te "dragen", het werd gedragen door de zwaartekracht.
Dit "shifting attention" was erg eenvoudig.... Het gebeurde al door m'n gewicht van links naar rechts te brengen, zowel zittend als staand, en me af te vragen: "waar voel ik dit allemaal in mijn lichaam" en "wat gebeurt er, in mijn schouder, in mijn bekken, tussen mijn ribben".' - ook van Sylvia

(lees HIER wat Sylvia nog meer zegt over Trager en MS)

* ‘Het fijne van zo met m’n lichaam bezig zijn, is dat het me uit m’n hoofd haalt. Het thema wat ik vooral mooi vind is ‘dingen laten ontstaan vanuit gemak, vanuit wat er opkomt en op dat moment mogelijk is. En te zien dat van daaruit vanzelf iets nieuws ontstaat’. Dit is zo anders dan denken ‘ik wil dat er dit en dit gebeurt, dat en dat geleerd moet worden, en dat met veel moeite en energie proberen tot stand te brengen’. Dit is echt een eye-opener en ga ik zeker toepassen bij de begeleiding van mijn theatergroepen.' - A.S.

 

* 'Er is meer balans gekomen tussen mijn denken en mijn lichaam. Wat mij aanspreekt is het uitgaan van mogelijkheden, het “verfrissen” van bewegingen, het simpel “om patronen heen wandelen”, de fijne, kinderlijke speelsheid, het volkomen natuurlijke, de mildheid; de uitnodigende, “luisterende” houding naar de ander; het niets moeten veranderen; zowel gever als ontvanger komen in balans, moeiteloos.'

* 'De vragen in Mentastics zijn onuitputtelijk en zetten me op een ander spoor. B.v. “wat is onbezorgder?” geeft direct meer lichtheid, als mijn nek vastzit kan ik mezelf vragen “wat is soepeler… of zachter of…?” In mijn werk heb ik al meermalen mezelf kunnen resetten tot meer luchtigheid en vrolijkheid. Fijn!'

'Ed zorgt door zijn aanwezigheid voor een ontspannen sfeer, zijn kennis en kundigheid deelt hij op een natuurlijke, open manier.'

·'Trager verenigt een hoop zaken die bij mij passen en die me inspireren. De begeleiding van Ed en Marianne is daarin ook belangrijk. De samenwerking tussen hen vind ik erg afgestemd, fijngevoelig en geïnspireerd. Zo kan alles ook samenkomen.'

Ervaringen deelnemers aan een Trager Approach introductie workshop in 2014:
* 'In de workshop Trager van Ed heb ik ervaren dat Trager een hele natuurlijke methode is om je lichaam te ontspannen en weer in een natuurlijk ritme te brengen. In mijn bekken zit veel vast, het was daarom prettig voor mijn lichaam de ontspanningsoefeningen te doen en een behandeling te krijgen. Ed zorgt door zijn aanwezigheid voor een ontspannen sfeer, dat is fijn en van grote waarde bij een cursus waar het om ontspanning draait.'   - L.D.

* 'Bedankt voor de kennismaking met Trager. Ik heb het als een prettige dag ervaren. Jouw enthousiasme werkte aanstekelijk en je liet blijken dat je kracht in je handen en gevoel zit. De handelingen en het gevoel weet je goed over te brengen. De ruimte waarin de workshop plaats vond is prima. Al met al proeft het naar meer.'   - H.O.

* 'De workshop van afgelopen zaterdag vond ik erg plezierig. Ik vond het een fijne groep met jou, je assistente en ons als deelnemers. Wat ik vooral ervaren heb is dat je meer kunt bereiken door minder te doen. Alles heeft zijn eigen ritme, zo ook het lichaam. Door daarnaar te luisteren kom je er veel meer mee in contact. Het begint met contact met mezelf, om het vervolgens te delen met de ander. Dat komt dan weer terug, zo ontstaat een mooie wisselwerking. Zaterdag ben ik me er wederom bewust van geworden. In mijn dagelijkse leven kan ik dit nu beter signaleren, ook in mijn gedrag naar anderen. De opbouw van de dag vond ik erg goed. Op de ochtend meer individueel en met wat verhelderende theorie, ‘s middags de uitwerking ervan in de aanraking. Ook vanwege de goede sfeer vond ik het bijzonder fijn om te geven en te ontvangen. Daarbij vond ik het goed om aanwijzingen te krijgen van jou en de deelnemers. Kortom, ik was blij om er bij te zijn, heel erg bedankt!'  - R.H.

Ontspannen door Bewust Beweging lessen  (open, doorgaande groep) op woensdagen 17.15 (17.00 inloop) - 18.30 uur.

N.B.: Wordt in het voorjaar van 2024 niet aangeboden.

Instroom mogelijk. Eerst een proefles? Graag uiterlijk op maandag aangeven dat je (vanaf) woensdag mee wilt doen.

De Amerikaanse arts Milton Trager ontwikkelde een leven lang een behandel- en oefen-methode voor diepe ontspanning, herstel en lichter, soepeler bewegen. Nu de Trager Approach genoemd. Hij ontdekte welke vorm van aandacht er nodig is om dat te bewerkstelligen.

Door het maken van vaak speelse, rustige bewegingen (“Mentastics®”), waarbij je onderzoekend en open je aandacht richt op de beweging die je maakt, passeer je je ongemakkelijke bewegings-patronen. Ze maken plaats voor geaard, soepel en licht bewegen.

Op verzoek van deelnemers aan een Trager introductie week in de Vogezen geeft Ed nu onspannende bewegingslessen.

Voor wie? Voor jou als je gemakkelijker en lichter wilt bewegen en leven met een gezonde (lichaams)houding. Thuis, op je werk, bij je sportbeoefening en hobby's ...

Vaak zijn het kleine dingen als een nieuwe gedachte of veranderde handeling, die je dagelijks leven kunnen verlichten.

Je kunt tijdens de workshop inbrengen wat je in je leven moeitelozer wenst bij alledaagse bewegingen en handelingen. Samen onderzoeken we dan vriendelijk en speels wat jou persoonlijk goed doet.

Uit mijn nieuwsbrief van oktober 2014: 

"Dit jaar word ik mij meer dan ooit bewust dat vrij bewegen het diepgaande contact met dat wat in mij leeft bevordert. Het brengt mij dichter bij mijn gevoel en bij compassie. Dat wat vast lijkt te zitten komt los en voelt luchtiger, ruimer, gerelativeerd, als ik toesta dat het in beweging komt. Dit proces is zoveel dieper en gaat zoveel sneller sinds ik begin deze eeuw in aanraking kwam met de bewegingseducatie van Doctor Milton Trager!"

Ik ben dan ook blij dat ik workshops geef in Trager Approach ontspannen, gemakkelijk en vrij bewegen in het dagelijks leven  - voor iedereen en voor professionals. Door zachte ritmische bewegingen, strekkingen en aandachtige aanraking leer je dieper te ontspannen en vrijer te bewegen.

De Trager Approach is een vorm van bewegingsscholing en integratie van lichaam en geest. Het bevrijdt diepliggende fysieke en mentale patronen en bevordert diepe ontspanning en fysieke mobiliteit.

 

Trager gaat er van uit dat het lichaam van nature een gracieus en vitaal systeem is.

Door ervaringen als stress, trauma, repetitieve handelingen, verkeerde

lichaamshouding, ziekte en teleurstellingen, kan het beperkter en stijver worden.

 

De gratie en het gemak van bewegen kan worden opgeroepen of opnieuw geleerd door aanraking

en zachte bewegingen – met een innerlijke houding van stilte en verwondering – tot het onderbewuste het gevoel van meer vrijheid, zachtheid of gemak oppikt. De nieuwe gevoelservaringen overschrijven de oude beperkende patronen.

Geniet mee met hoe deze prachtige baby zijn verhouding met de grond en de zwaartekracht onderzoekt en gebruikt.

In een Trager Approach sessie of workshop gebruiken we onder meer deze principes, speels, licht en met humor.

bottom of page