top of page
Milton Trager geeft een demonstratie

Milton Trager geeft een demonstratie.

There is a way of being
which is lighter
which is freer
a way in which work
as well as play
becomes a dance
and living a song
we can learn this way’   

Milton Trager

Ontdek  de Trager® Approach in 5 minuten

Trager practitioner en trainer Denis Lafontaine laat op elegante wijze de zachte, vloeiende schoonheid van een Trager sessie zien. Een prachtige illustratie van de Trager techniek. Het brengt het ‘Trager gevoel’ tot leven.

 

Voor welke klachten is Trager effectief of aanvullend?

 

Nek-, schouder- en rugpijn

Hoofd- en kaakpijn
Acute en chronische pijn
Depressie, zich zorgen maken
Prikkelbare darm syndroom
Herstel na een operatie of van letsel
Post-Traumatic Stress Disorder
Trauma door emotioneel en fysiek misbruik
Stress, ingrijpende gebeurtenissen in je leven en de uitdagingen van alledag
Condities waarin beweging en balans een uitdaging zijn, zoals bij spier- en neurologische klachten, bv. hersenbloeding (CerebroVascular Accident), post-polio-syndroom, Parkinson, Multiple Sclerosis.
Ademhalingsproblemen, astma, longziekte en ribletsel

Vrij bewegen met de Trager Approach

Ben je op zoek naar meer vloeibaarheid, ontspanning en welbevinden in je leven?

De Trager Approach® brengt via het gemakkelijk bewegen van het lichaam meer balans, vrijer en moeitelozer bewegen, lichter leven, rust en ontspanning

De Trager Approach is een bewustzijns- en bewegingsmethode voor psycho-fysieke integratie, ontwikkeld door de Amerikaanse arts Milton Trager.

Slaap je slecht?

Heb je weinig energie?

Ben je aan het herstellen van een diepgaande (emotionele) gebeurtenis, ziekte of ongeluk?
Heb je het gevoel jezelf kwijt te zijn of in de weg te zitten?
Ben je altijd aan het werk? Heb je 'geen tijd' voor andere activiteiten en ontspanning?
Heb je hoofdpijn of een pijnlijke kaak? Pijn in rug, schouders of nek?

In je lichaam ontwikkelen zich spannings- en compensatie-patronen. Bijvoorbeeld door een slechte houding, een ongeluk, ziekte, erfelijke factoren, fysiek of emotioneel trauma en door alledaagse stress.

 

De Trager benadering is een plezierige, zachte en effectieve techniek, die zorgt voor diepe ontspanning, een grotere beweeglijkheid van je lichaam en een helder hoofd

 

Effect van een Trager behandeling: je lichaam en geest ontspannen of worden geactiveerd door zacht wiegen, strekken, compressie en reflex-response. Mensen zijn vaak verbaast dat zo iets plezierigs, zo pijnloos, zulke dramatische verbeteringen teweeg kan brengen.

 

Een Trager® behandeling:

 

Brengt gespannen spieren tot rust

Helpt je om je eigen gemakkelijke houding en lichaamsstructuur terug te vinden

Bevrijdt je van een mentale worsteling of pijn
Helpt je om jezelf niet meer in de weg te zitten
Creëert een positief zelfbewustzijn

Leert je om spanning door stress te verzachten en los te laten

Ondersteunt om diepgewortelde spanning, fysiek en emotioneel trauma effectief op te lossen
Voedt de ziel

Doet je jouw compensatie-patronen ontdekken en heractiveert zwakke spieren en hun patronen
Verdiept, verzacht en verruimt de ademhaling

 

Door de zachte en invoelende werkwijze, die altijd in het pijnvrije gebied blijft en door de re-activering is Trager geschikt voor alle leeftijden en als aanvulling op andere therapieën.

 

De effecten van een Trager sessie zijn langdurig en cumulatief, opeenvolgende sessies brengen diepere en langduriger veranderingen mee. Door het educatieve karakter, kan één Trager sessie je leven al veranderen.

De lichtheid die je vindt in de sessie kun je thuis herinneren en integreren in je dagelijks leven.

De Tragerprincipes worden gemakkelijk geïntegreerd in andere vormen van rehabilitatie / reïntegratie.

----

Zonder begin en einde lopen er bindweefsels (fascia) door ons lichaam. Als een net omhullen en beschermen ze iedere spiervezel, banden, gewrichten en pezen. Alle organen worden erdoor omhuld. Daardoor kunnen spieren vrij bewegen. Door stress en emoties als angst en verdriet, maar ook door verkeerde houdingen verhardt dit bindweefselnet. Het verliest zijn elasticiteit. Dit veroorzaakt vaak ongemak, pijn en spanningen.

Door een Trager behandeling ontspant je bindweefsel. Oude spanningen en ongemak maken plaats voor duurzame ontspanning.

Je leert bewegingen, aanrakingen en impulsen die je lichaam weer in zijn natuurlijke houding brengen.

'For every pattern of restricted movement in the body, there is a corresponding pattern of restriction in the mind. You cannot be different until you have experienced something different.  The mind is the whole thing, it is running the show.  If we can reach the client’s mind with a new feeling, healing can occur.'    Milton Trager

"Trager®, Mentastics® and the Dancing Cloud Logo® are all registered service marks of Trager International. They can only be used by designated members in good standing of Trager International.

Lees hier wat cliënt en zomer workshop deelnemer Sylvia zegt over Trager en MS

'Milton Trager leerde masseurs [en ieder ander! - E.B.] om telkens de vraag te stellen: kan het lichter? Kan het vrijer? Kan het liefdevoller? Ik ben op slag Trager-enthousiast geworden en ik heb al besloten dat ik die opleiding ook wil doen.'

- Lisette Thooft, 3e jaars student Rebalancing, schrijfster en 'huisfilosofe' van het tijdschrift Happinez

Trager: vrij bewegen en bewogen worden.

Mentastics (mental gymnastics, onderdeel van de Trager Approach) is meditatie in beweging. Door rustige, moeiteloze  (zelfhulp-)bewegingen maakt je lichaam zich los en ontspant. Je geest komt tot rust. Je staat (weer) vitaal en energiek in het leven.

You discover more in one hour of play than in a year of conversation.

Plato

Achtergrond artikelen

Ontspannen met Bewustwording door (meditatieve) Beweging lessen  (open, doorgaande groep) op woensdagen 17.15 (17.00 inloop) - 18.30 uur. Instroom mogelijk. Eerst een proefles? Graag uiterlijk op maandag aangeven dat je (vanaf) woensdag mee wilt doen.

Testimonials

Na een Trager sessie: Ed heeft een verstilde intentie in zich. Hij werkt aftastend en diep voelend. Het is een 'bezielde'' aanraking. Ik voel mij gezien door Ed. In de (weinige) woorden die we uitspreken is ook iets van 'lichtheid'. Mede hierdoor kan ik mezelf toestaan om iets in mij zelf meer 'los te laten'. Ik voel mij veilig bij Ed. Dank je Ed voor je zijn zoals je bent. - M.v.B.

Aan het eind van een Trager intro week: ‘Iedere cel in mijn lichaam voelt als een zonnetje. Vanaf nu wil ik elke dagelijkse beweging maken met het bewustzijn en de aandacht die ik in de Trager Approach geleerd heb.

Mijn levenshouding om mee te gaan met de stroom van het leven, heeft met de Trager tools een fysieke verankering gekregen.

Ik ga in mijn dru-yoga de zachtheid en vertraging van Trager meenemen’.

Een paar maanden na de Tragerweek: 'Nu rest het bewustzijn van de kwaliteit van bewegen.
In elke yogales een gegeven... spelen met bewegingen, uitvinden van nieuwe bewegingen met "Tragerbewustzijn", als je dat zo mag noemen.'

- Marianne Bakker, Dru yoga docent

Hier zie je hoe Milton Trager (in 1989) een aantal principes uit de Trager Approach uitlegt en deelt met cursisten. Bijvoorbeeld de staat van meditatie die hij 'hook-up' noemde, en het stellen van vragen naar moeiteloosheid en vrijheid in beweging bij het doen van "Mentastics".

Hier zie je hoe Milton Trager "Mentastics" beoefent.

Lees het artikel Weer Bewegen als een Kind met de Trager Approach

bottom of page