top of page

Programma zomerweken 2023

Cursussen op Ecolonie in de Vogezen 23 juli t/m 4 augustus

(op de massagetafel):

* Weekcursus 

Ontspanningsmassage met technieken uit Rebalancing (Basis)

- 6 dagdelen van 23 t/m 28 juli

Docent: Ed Bodewes met assistent Marianne Bakker

In deze cursus leer je een totale ontspanningsmassage te geven met technieken uit Rebalancing. Het is een langzame en intensieve massage, die veel aandacht schenkt aan de kwaliteit van aanraken. Ook de kunst van het ontvangen komt aan bod. Aansluitend bij de vakantiesfeer staan ontspannen en genieten voor ontvanger én gever deze week centraal.

De sfeer in de cursus wordt vaak benoemd als humorvol, gemoedelijk, veilig en uitnodigend.

Deze basiscursus is te combineren met de vervolgcursus van 30 juli t/m 4 augustus op Ecolonie.

Wat gaan we doen?

Ter voorbereiding op het elkaar masseren beginnen we steeds met een meditatieve ontspanningsoefening, beknopte anatomie en een demonstratie. Je leert zachte vormen van massage, de gewrichten te ontspannen en spieren en weefsels diep te masseren. Een vaste structuur van eenvoudige én effectieve handelingen helpt je, zeker in het begin, bij het aanleren van de massage. We leren je om te masseren vanuit ontspanning, contact en plezier; onder meer door te masseren vanuit je gewicht en niet met spierkracht. Je bent hierdoor ook als gever na de massage verkwikt en ontspannen. We werken op massagetafels en met natuurlijke olie. Je ontvangt intensieve persoonlijke begeleiding.

Het weekprogramma bouwt voort op een cursus die de afgelopen 30 jaar vanuit Rebalancing is ontwikkeld. 

In het najaar wordt een terugkomdag georganiseerd in Nederland. Deze kun je desgewenst volgen. Het certificaat dat je dan ontvangt geeft toegang tot vervolgcursussen die in Groningen en elders in Nederland en België worden aangeboden door gediplomeerde Rebalancers.

Waarom massage vanuit Rebalancing?

Massage ontspant lichaam en geest. Stress en allerlei fysieke ongemakken verminderen. Massage zorgt voor een moment van rust en aandacht. Je voelt je na een massage vrijer, lichter en weer nieuw.

Iedereen kan intuïtief aanraken en masseren. Maar wil je goed leren masseren en vertrouwen krijgen in wat je doet dan is het prettig om een goede basiskennis te hebben van massagetechnieken. Deze leer je tijdens deze cursus.

Vanuit de Rebalancing visie zit de kwaliteit van een massage niet alleen in de technische handgrepen. Het gaat ook om de kwaliteit van aanraken, om het invoelend vermogen van de masseur en de mogelijkheid om bewust en zonder oordeel aanwezig te blijven bij de aanraking. En: waar we het meest van ontspannen is een accepterende aanraking, een gevoel dat je goed bent zoals je bent.

Als je van aanraken en aangeraakt worden houdt of dit meer wilt ontwikkelen, dan is deze cursus iets voor jou!

 

Voor wie?

De cursus is zowel bedoeld voor beginners als voor mensen die al enige massage-ervaring hebben. Ook is hij geschikt voor mensen die ontspanningsmassage bij het uitoefenen van hun beroep kunnen toepassen, zoals (lichaamsgerichte) therapeuten, mensen die in de zorg werken, coaches, healers, (sport)masseurs en schoonheidsspecialisten.

Eerdere deelnemers over de cursus:

"De technieken uit Rebalancing heb ik als zeer leerzaam ervaren. Zoals Ed zei: Een goede massage geven begint met zorg voor jezelf en hij schonk veel aandacht (door oefeningen, lichaamsbewustzijn of meditatie) aan dit gegeven waarbij 'vertragen' een grote rol speelt. Ook tijdens de massage is naast de liefdevolle aandacht voor de deelnemer de zorg voor jezelf een 'vereiste', dat wil zeggen voelen hoe je er bij staat en bent. En jezelf steeds opnieuw de vraag stellen: hoe kan het nog lichter, gemakkelijker? Gebruik ik mijn lichaamsgewicht of zet ik spierkracht in?

Wanneer Ed de technieken voordeed was ik steeds weer gefascineerd door de lichtheid, de zachtheid van zijn handen terwijl hij toch op diepe lagen aan het werk was.
Hoe diep de massage inwerkt heb ik zelf meerdere keren mogen ervaren. Om nog beter de technieken te kunnen beoefenen ga ik zeker ook de vervolgcursus nog doen!"
- Satyapriya Ans Klasens,
coördinerend groepsbegeleidster verstandelijk beperkte kinderen / volwassenen

 

"Er was voor mij (heb een praktijk sinds 2015) nog genoeg bij te leren. Vooral de rust in de bewegingen sprak mij enorm aan. Ook de 6 stappen die werden gebruikt waren nieuw voor mij en een zeer fijne basis om te onthouden."

- Jolanda Konings, masseur

 

* "Ed is een docent die heel intensief kan luisteren naar het lichaam van degene die hij masseert. Daarin zijn natuurlijk zijn handen het belangrijkste instrument. Maar zo nu en dan zie je hem gewoon luisteren. Prachtig en inspirerend.

Bij de lessen zit hij er als persoon niet tussen. Hij stelt zich volledig dienstbaar op aan het proces van de cursisten en blijft zelf in volledige rust. Heel plezierig werkt dat!" – Reinier Steinbuch, consultant

 

(Voor meer testimonials klik hier)

Praktische info/inschrijving klik hier

* Weekcursus 

Vervolg Ontspanningsmassage met technieken uit Rebalancing

- 6 dagdelen van 30 juli t/m 4 augustus

Docent: Ed Bodewes met assistent Marianne Bakker

In deze verdiepende cursus werken we zacht, diep in het bindweefsel en met speelse beweging. Er is aandacht voor masseren vanuit ontspanning en rust. Je leert losser om te gaan met terugkerende technieken en meer te vertrouwen op je intuïtie.

Er wordt gewerkt met het hele lichaam. De steunende gebieden van schouders, bekken en rug krijgen veel aandacht, evenals de mogelijkheden van het masseren in zijligging en het openen van de borst-/hartstreek.

Je wordt op allerlei manieren uitgenodigd om goed te ontspannen en te rusten tijdens het masseren en het ontvangen. Als je in het geven jezelf blijft waarnemen, zul je merken dat je minder hard werkt en meer geniet. De kwaliteit van je aanraking wordt beter. De ontspanning maakt het ook gemakkelijker om te genieten, intuïtief te voelen en te masseren en werkelijk bij je partner aanwezig te zijn.

Bij het masseren, strekken, compressie en gewrichtsontspanning in Zijligging b.v. zul je verwonderd zijn hoeveel gevarieerder, effectiever en dieper je aanraking wordt. En hoe ontspannen en los je bekkengebied, rug en schoudergordel kunnen voelen.

Zijligging is ook prachtig voor mensen die niet gemakkelijk op hun buik en/of rug kunnen liggen, bijvoorbeeld bij zwangerschap of rugklachten.

 

Voel je welkom in deze cursus als je bijvoorbeeld de kwaliteit van je aanraking wilt verdiepen vanuit geaard zijn, bewuste respectvolle aanwezigheid, een uitnodigende houding, plezier en ontspanning. Je intuïtie, invoelend vermogen en lichaamsbewustzijn zullen zich verder ontwikkelen. Ook leer je nieuwe technieken die je effectiviteit als masseur verhogen.

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor mensen die al enige massage-ervaring hebben en nieuwsgierig zijn naar verdieping. Bijvoorbeeld voor mensen die de Basiscursus Ontspanningsmassage met technieken uit Rebalancing of vergelijkbaar hebben afgerond. Mensen met enige ervaring in diep werken in de fascia en/of ‘vloeibaar’ werken (b.v. vanuit de Trager Approach) en zachte technieken zijn ook van harte welkom.

 

Vraag je je af of deze cursus wat voor je is, neem dan gerust contact op met Ed: info@rebalancing-lichaamswerk.nl.

 

Eerdere deelnemers over de Vervolgcursus:

“Deze cursus is eigenlijk een antwoord op vele vragen en ervaringen die ik miste in andere massage-opleidingen. Hoe maak ik contact met mezelf en de ander, hoe kan ik geven en ontvangen zonder mijzelf hierin te verliezen? Ik ben dichter bij mezelf gekomen, wat voor mij goed voelt en wat niet. Ook is er meer ruimte gekomen in contact met de ander. Wat heel fijn is dat de les begint met een korte meditatie waardoor je tot rust komt.”

“De basiscursus was voor mij vooral om te leren aanraken, techniek en leren durven. En dan andere mensen dan bv je partner of iemand anders die dicht bij je staat. We zijn dat niet echt gewend in NL. De vervolgcursus leert je om dat op jouw manier te doen, jouw persoonlijke inbreng erin te brengen.”

(Voor meer testimonials klik hier)

Docenten

Ed Bodewes heeft een praktijk voor lichaamswerk, massage, beweging en bewustwording in Groningen. Van hieruit geeft hij individuele sessies, cursussen en workshops in Nederland en het buitenland, sinds 2009 ook op Ecolonie.
Hij richt zich in zijn werk op de integratie van lichaam en geest.
Zijn activiteiten zijn gegrond in kennis en ervaring met Rebalancing lichaamswerk, bewegingsscholing (zoals de Trager Approach), Massage, Focussen en persoonlijk bewustzijn.
Ed is aangesloten bij 'Rebalancing® Nederland' en de Vereniging Trager® Approach Nederland / Trager® International.

“In mijn workshops en cursussen word ik onder meer geïnspireerd door Mentastics®: licht, gemakkelijk bewegen en een vitale, geaarde houding brengt je in een ontspannen lichaam en in een positief en helder bewustzijn. 

Mijn passie is het bieden van een veilig veld waarin mensen zich bewust en ontspannen kunnen ontwikkelen en zichzelf en de ander echt ontmoeten.”

Marianne Bakker (assistent) geeft sinds 26 jaar Dru yoga/meditatie en zwangerschapyoga cursussen in Zwolle e.o. en heeft ervaring met assisteren in de Massage en Trager Approach cursussen van Ed. Ze werken ook samen in meerdaagse Massage Meets Movement retraites.

 

namastedruyoga@gmail.com

Praktische info/inschrijving klik hier

*  Individuele sessies

Er bestaat buiten de cursustijden de mogelijkheid om een individuele sessie (Ontspanningsmassage vanuit) Rebalancing of Trager Approach gemakkelijk bewegen te boeken. Hierdoor kun je kennis maken met deze vormen van aanraking of je ervaringen in een cursus verdiepen.

Massageworkshops voor stellen: 

woensdagmiddagen 14.30 - 17.30: info hier / inschrijving ter plekke

Kundalini actieve meditatie: donderdagavonden 20.00 - 21.30:  info hier / inschrijving ter plekke

Contact:
Praktijk voor Rebalancing®,Trager® en Focussen Ed Bodewes, Groningen
Telefoonnummer: (+31-505717639); +31-618347644

E-mailadres: info@rebalancing-lichaamswerk.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

* Weekcursus (wordt in 2023 niet aangeboden op Ecolonie)

Vrij Lichaam, Vrije Geest: Ontspannen en Meditatief Bewegen met de Trager® Approach

Hoe zou het zijn weer te bewegen als een kind: 
spontaan, energiek, nieuwsgierig 
en te genieten van alles wat je doet?

De Amerikaanse arts Milton Trager heeft in de vorige eeuw een bewegingsleer ontwikkeld voor de integratie van lichaam en geest. Zijn methode bevrijdt oude patronen, zowel lichamelijk als geestelijk, en bevordert diepe ontspanning, balans en fysieke mobiliteit.

 

De Trager Approach gaat er van uit dat het lichaam van nature een sierlijk en vitaal systeem is. Door ongunstige ervaringen als stress, trauma, repetitieve handelingen, verkeerde lichaamshouding, ziekte en tegenslagen, wordt het lichaam stijver en beperkter.

De souplesse en het gemak van bewegen kan worden opgeroepen of opnieuw worden geleerd door aanraking, zachte bewegingen en strekkingen – met een innerlijke houding van stilte en verwondering.  Het onderbewuste, dat onze bewegingen aanstuurt, pikt het gevoel van meer vrijheid, zachtheid of gemak snel op. De nieuwe gevoelservaringen overschrijven de oude beperkende patronen.

 

In deze introductiecursus maak je kennis met deze benadering. We doen individueel lichaamswerk, bijv. op een matje, een stoel of in de natuur, door Milton Trager Mentastics® genoemd. Vervolgens werken we met elkaar op en naast een massagetafel.

 

We geven je handvatten om thuis je ervaringen en inzichten van deze week weer op te

roepen en te integreren in je dagelijkse bezigheden.

 

Deze cursus is voor zowel beginners als voor ervaren behandelaars en therapeuten, die dit lichaamswerk willen integreren in hun werk.


 

 

 

 

 

 

 

Wat eerdere deelnemers zeggen:

 

“Ik voel nog steeds de echo van het vloeiend vanuit mezelf bewegen, het onbevangen bewegen als een kind; als musicus gebruik ik het in mijn pianospel"

“Mijn levenshouding om mee te gaan met de stroom van het leven heeft met de Trager-tools een fysieke verankering gekregen”

“Ik ben geraakt door de eenvoud van deze methode, door het verleggen van mijn aandacht naar verwondering, viel veel zwaarte en moeite gewoon weg, waardoor ik me veel gemakkelijker voortbeweeg”

“Door heel fysiek te voelen welke beweging prettig voelt, lossen mentale blokkades op.”

“Ik ervaar Trager als een methode om mijn lichaam te ontspannen en weer in een natuurlijk ritme te komen”

 “Wat ik vooral ervaren heb is dat je meer kunt bereiken door minder te doen.”

“Alles heeft zijn eigen ritme, zo ook het lichaam. Door daarnaar te luisteren kom je er veel meer mee in contact. Het begint met contact met mezelf, om het vervolgens te delen met de ander.”

“Ed zorgt door zijn aanwezigheid voor een ontspannen sfeer, zijn kennis en kundigheid deelt hij op een natuurlijke, open manier.”

 

​​Docent Ed Bodewes

 

Ed heeft een praktijk voor lichaamswerk, massage, beweging en bewustwording in Groningen. Van hieruit geeft hij individuele sessies, cursussen en workshops in Nederland, Frankrijk en Duitsland, sinds 2009 ook op Ecolonie.
Hij richt zich in zijn werk op de integratie van lichaam en geest.
Zijn activiteiten zijn gegrond in kennis en ervaring met Rebalancing lichaamswerk, bewegingsscholing (zoals de Trager Approach), massage, focussen en persoonlijk bewustzijn.
Ed is aangesloten bij 'Rebalancing® Nederland' en de Vereniging Trager® Approach Nederland / Trager® International.

 

“In mijn workshops en cursussen word ik onder meer geïnspireerd door Mentastics®: licht, gemakkelijk bewegen brengt je in een ontspannen lichaam en in een positief en helder bewustzijn. 

Mijn passie is het bieden van een veilig veld waarin mensen zich bewust en ontspannen kunnen ontwikkelen en zichzelf en de ander echt ontmoeten.”

 

Assistent Marianne Bakker

 

Geeft al meer dan 26 jaar yoga/meditatie lessen aan diverse doelgroepen in Zwolle e.o.

“De Dru yoga die ik geef wordt gekenmerkt door vloeiende bewegingen.

Ik maakte kennis met de Trager Approach bij Ed via diverse workshops en cursusweken op Ecolonie. Trager werkt zeer verrijkend, inspirerend door in mijn yogalessen. Meer bewustzijn en verbonden beweging brengt meer ontspannen, vrijer en natuurlijk bewegen. Met veel plezier assisteer ik Ed nu tijdens deze cursusweek.”

 

Contact:
Praktijk voor Rebalancing®,Trager® en Focussen Ed Bodewes, Groningen
Telefoonnummer: (+31-505717639); +31-618347644

E-mailadres: info@rebalancing-lichaamswerk.nl

Meer achtergrond en testimonials: zie HIER

bottom of page