top of page

Individuele sessies: wat doen we en wat brengt het je?

In een sessie werken we samen, met humor, aan het vergroten van de lichtheid en ruimte in en verbinding met jezelf. De behandeling heeft geen vaste structuur, maar wordt afgestemd op wat er bij jou leeft. Ik maak onder meer gebruik van de volgende technieken:

Met behulp van lichaamsanalyse en Focussen (luisteren naar de wijsheid van je lichaam) kijken we naar jouw lichaamshouding en spanningsgebieden. Dit brengt je meer in contact met je eigen lichaam, helpt je de kern van je hulpvraag te formuleren en is mede een leidraad voor de behandelingen.

Gespannen spieren en verharde weefsels worden weer soepel door diepweefselmassage - geïnspireerd door Rolfing. Ritmische bewegingen en strekkingen - uit de Trager Approach - brengen weer ruimte en leven in je wervelkolom en gewrichten. Eenvoudige oefeningen en acupressuur helpen je om traumatische ervaringen, stress- en burnout-klachten te verwerken.

Aandacht voor de ademhaling ondersteunt het voelen wat er tijdens de behandeling in je lichaam gebeurt, zoals het contact maken met emoties en het loslaten van spanningen.

De behandeling brengt ontspanning en rust temidden van de stroom van gedachten, gevoelens en ervaringen.

Dit geeft ruimte om fris en bewuster in je dagelijks leven te staan. Je krijgt meer zelfwaardering en vertrouwen. Je kunt je bewust worden van oude beperkende patronen en die overschrijven met ervaringen die gezonder en voor jou meer passend zijn.

 

Eenvoudige oefeningen - zoals Mentastics (Mental Gymnastics) - ondersteunen je om de in de sessie vrijgekomen energie en ruimte in je leven te integreren.
 

Behandelvormen

RebalancingRebalancing is een diepgaande vorm van lichaamswerk. Het ondersteunt je meer bewust te worden van je lichaam, gevoelens en gedachten. Het ontspant en creëert ruimte. Door aanraking, voelen, zelfonderzoek en gesprek ervaar je een directer contact met jezelf en krijg je meer zelfinzicht. Het kan een ontdekkingsreis zijn in hoe je vrijer en zelfbewuster in het leven kunt staan.
Zowel fysieke klachten als vragen rondom persoonlijke groei kunnen aanleiding zijn voor het nemen van Rebalancing-sessies.

Trager ApproachSlaap je slecht? Heb je weinig energie? Ben je altijd aan het werk? "Geen tijd" voor andere activiteiten en ontspanning? Zit je midden in of ben je herstellend van een diepgaande (emotionele) gebeurtenis, ziekte of ongeluk? Heb je het gevoel jezelf kwijt te zijn?

De Trager Approach leert je weer gemakkelijk te bewegen, tot rust te komen of juist te (re)activeren en helemaal in het nu te zijn. Je leert (opnieuw) een lichtere, meer ontspannen staat van zijn.

FocussenBrengt je in contact met wat je eigen wijze lichaam je vertelt. We luisteren vaak te weinig naar de signalen van ons eigen lichaam. Focussen helpt om emoties en gevoelens te (h)erkennen, je automatische piloot uit te schakelen en beter in contact te komen met je intuïtie.

Ontspanningsmassage met Rebalancing techniekenDeze massage ontspant lichaam en geest. Stress en allerlei fysieke ongemakken kunnen erdoor verminderen. Het zorgt voor een moment van rust en aandacht. Je voelt je na een massage vrijer, lichter en weer nieuw.

Als je dit wilt word je je ook meer bewust van je lichaam, bijvoorbeeld waar je ontspanning of spanning voelt, van je gevoelens en je gedachten. Vaak voel je spannings-plekken pas als ze aangeraakt worden. Je wordt je meer bewust van je vermogen om te kunnen ontspannen, dóór te ademen en te ontvangen. Hoe meer je je kunt overgeven aan de massage hoe prettiger deze is en hoe fijner je lichaam aanvoelt. Een ontspannen lichaam geeft ook ontspanning in je gedachten. Je wordt gemasseerd via zachte aanrakingen, diepe spier- en weefselmassage en gewrichtsontspanning .

Na TraumaVeel mensen ervaren op een bepaald moment dat hun lichaam niet in harmonie met zichzelf is, dat de natuurlijke energie verstoord is. Dit komt vaak voor na:

* Een (moeilijke) zwangerschap en bevalling

* Een operatie of andere intensieve medische behandeling

* Een traumatische ervaring in het verleden of recent

* Overmatige stress of een burn-out

 

In mijn praktijk geef ik sessies met de Re-Set-techniek (Buddha belly, ontwikkeld door Nishant Matthews). Dit is een simpele en directe manier om de energiepatronen in de kern van het lichaam - de onderbuik of Hara - zijn natuurlijke weg weer te laten vinden. Het bevrijdt spanning en stress in het tempo dat het lichaam kan behappen. Na 1 tot 3 behandelingen ervaren mensen vaak het  heerlijke gevoel van "ik ben weer terug". Vrede in de buik en andere plekken van het lichaam, zoals nek en hoofd, en stilte in de geest gaan vaak samen op.

Ik leer mensen tevens om stess- en trauma ontspannende en aardende oefeningen te doen (ontwikkeld onder meer door David Berceli en Liz Koch)

Access Bars®
Access Bars

Access Bars zijn een aantal technieken en processen om voor iedereen meer bewustzijn mogelijk te maken. Ze zijn ontwikkeld door Gary Douglas: 'Bewustzijn is de bereidheid en de capaciteit om totaal bewust en totaal aanwezig te zijn in elk gebied van je leven' en 'bevat alles zonder oordeel'. Access Bars worden geopend via een aantal punten op het hoofd, en op handen en voeten. De 'Bars' bieden op zijn minst een diepe ontspanning, maar vernietigen en de-creëren ook (zelf-gecreërde) blokkades. Sinds 2015 integreer ik de Bars in mijn sessies, maar je kunt ook een aparte 'Bars-sessie' boeken.

Wat ik verder gebruik in mijn sessies en groepslessen...

 

In mijn werk ben ik (in willekeurige volgorde) verder onder meer beïnvloed door de Trauma Release Exercises (ontwikkeld door David Berceli), Touching Trauma (Nishant Matthews), Fasciatherapie (Methode Danis Bois),  de Franklin Methode (Eric Franklin), Feldenkrais (Moshe Feldenkrais), werken met de Psoas (Liz Koch), de Quantum Light Breath (ademmeditatie), OSHO meditaties en diverse dansvormen... Ik ben vooral geïnteresseerd in heling door beweging, verbinding, bewustwording en centrering. Al deze richtingen hebben mijn werk als therapeut en leraar mede gevormd.

Aanbod / prijzen / na een sessie

 

Sessies 60 minuten €60

 • Ontspanningsmassage vanuit Rebalancing®

 • Trager® Approach ontspannen en vrij bewegen

 • Focussen (vanaf 2e behandeling)

 • Re-set techniek (vanaf 2e behandeling); bevrijden van spanning, stress en trauma; vrede in je lichaam en stilte in je geest

 • Stress- en trauma ontspannende en aardende oefeningen

 • Access Bars®; diepe ontspanning, vernietigen en de-creëren blokkades

 

Sessies 90 minuten €90

 • Ontspanningsmassage vanuit Rebalancing®

 • Rebalancing® (lichaamswerk op en naast de massagetafel, vaak gecombineerd met focussen)

 • Trager® Approach ontspannen en vrij bewegen

 • Focussen (vanaf 1e behandeling)

 • Re-set techniek (vanaf 1e behandeling); bevrijden van spanning, stress en trauma; vrede in je lichaam en stilte in je geest

 • Stress- en trauma ontspannende en aardende oefeningen

 • Access Bars®; diepe ontspanning, vernietigen en de-creëren blokkades

 • Afspraaktijden zijn inclusief omkleedtijd

 • Annulering van een sessie-afspraak minimaal 24 uur van tevoren (bij een tussenliggend weekend plus 2x een etmaal) is kosteloos. Daarna wordt het volledige sessiebedrag in rekening gebracht.

 • Drink na een sessie massage of lichaamswerk veel water om afvalstoffen af te voeren (thee, en zeker koffie of frisdrank telt niet mee)

 • Plan niet direct na een sessie een afspraak elders; het is vaak fijn het even rustig aan te kunnen doen voor het integreren van je ervaringen die je had in de sessie

" Rebalancing, Trager en Focussen geven je het gevoel thuis te zijn in je lichaam "

Testimonials

voor uitgebreidere testimonials: 

Met een goed gevoel denk ik terug aan onze ontmoeting binnen de sessie. Het gaf mij zo’n thuisgevoel… Je was vertrouwenwekkend aanwezig en daardoor kwam ik moeiteloos bij de kern uit. Je maakte een bedding waarin je met aandacht en respectvolle uitnodiging tot kleine bewegingen mij bij die kwetsbare kern liet komen. Jouw humor en eenvoud in woorden gaven daarbij een lichtheid waardoor ik mijn kwetsbaarheid zonder schroom kon tonen. Een bijzondere sessie en ontmoeting… Ik zou ook graag een cursus bij jou willen volgen!

D.T.P., sessie in de Vogezen

"Het is een tijdje geleden dat ik een aantal sessies bij Ed heb gevolgd maar de effecten zijn nu nog merkbaar. Ed heeft toen goed aangevoeld wat op dat moment nodig was."

Erna, op LinkedIn

... Na 6 sessies voel ik me weer een stuk energieker en is er meer balans en eenheid gekomen tussen mijn lichaam & geest en inspanning & ontspanning. Daarnaast heb ik voor het eerst van mijn leven ervaren hoe ik veilig kan zijn bij mijzelf. Dat is de meest waardevolle ervaring van dit traject.

Suzanne, office manager

R.H., architect

Ik vond de Trager behandeling erg fijn.... Na de behandeling was ik me veel bewuster van mijn lijf, dat merkte ik ook bij het lopen. Het voelde goed om rechtop te lopen en mijn voeten af te wikkelen zoals je aangaf. Het was een weldaad, hartelijk dank hiervoor!

Rebalancing: mijn innerlijke ontdekkingsreis... Ik heb door het lichaamswerk en het focussen geleerd om meer in het moment te leven en minder terug te kijken naar het verleden of bezig te zijn met de toekomst, Ik heb geleerd om te voelen dat wat er “nu” is oké is en goed is. Dit zorgt voor meer rust in mijn hoofd en meer ontspanning in mijn lijf. Elke sessie is anders, verrassend. Een lach en een traan kunnen naast elkaar bestaan. Door de open houding en de veilige sfeer die Ed biedt word ik elke sessie opnieuw uitgenodigd om mijzelf beter te leren kennen en meer en meer te ontmoeten. Na elke sessie voel ik me weer een beetje nieuw.

B.M., vrouw met fibromyalgie

E.B., collega bodywork & dans

Ik heb de Trager sessie ervaren als een hele fijne vorm van behandelen. Activerend en ontspannend tegelijkertijd. Vitaliserend en ook helend, want ik kwam met een pijnlijke, vastzittende onderrug/heup en dat voelde veel beter na die tijd! ... De schouderbladen vielen zo mooi op hun plek na die tijd, alsof er voetjes onderzaten die op de grond kwamen. Ze ‘vielen’ in de rug, terwijl ze anders meer uitsteken en de borst voelde open en wijd – ademruimte!. Dit is een heel effectieve behandeling voor lichamelijke problemen, maar ook figuurlijk 'vastzitten'. Het schudt je los... Ik voelde me gezien en geraakt, werd me bewuster van mijn lichaam. Voor ik kwam ’s ochtends zat mijn onderrug op slot; ’s avonds kon ik al weer lesgeven zonder probleem! 

Vandaag een voor mij onbekende Trager behandeling gehad van Ed Bodewes.

Het was een mooie ervaring. Nadat ik geconstateerd had, door met aandacht naar mijn bewegen en lopen te kijken en te voelen, dat ik totaal niet op beide benen stond en mijn linker heup en voet met lopen een knik gaf, ging Ed aan het werk met Trager. Zachte bewegingen van het lichaam om meer ruimte in het gewricht te geven om, vooral mijn linker kant, weer wakker te maken.

Er ontstond in mij een soort lichtheid.en toen ik weer op mijn benen stond voelde ik me ik weer stevig op beide voeten staan.en het voelde alsof ik veel minder moeite hoefde te doen om recht op te lopen. Het ging als het ware vanzelf. Ed dank je wel! Ik kan het iedereen aanraden.

Jeannette, maart 2014, op facebook

“The body is the physical aspect of the personality and
movement is the personality made visible.”


Mary Whitehouse (danstherapeute)

bottom of page