top of page

Testimonials individuele sessies

 

 • (Rebalancing-sessies, met name focusing:) Na een intensieve periode in mijn leven op meerdere gebieden tegelijkertijd (werk & privé) heb ik een aantal sessies bij Ed gevolgd om weer dichter bij mijn gevoel te komen en om weer meer energie en creativiteit te ervaren in mijn leven. Na een grondig, intensief en persoonlijk intakegesprek, gingen we meteen aan de slag. Wat ik prettig vond aan de sessies bij Ed, is dat hij een zeer rustige persoonlijkheid heeft en met meer dan 100% aandacht bij mijn ontwikkelingsproces betrokken was. Soms zeer subtiel, dan weer confronterend, dan weer humoristisch of aanmoedigend. Ed kan zeer goed luisteren en heeft een scherp waarnemingsvermogen en kan goed aanvoelen over waar de energie (vast) zit in je lijf. Na 6 sessies voel ik me weer een stuk energieker en is er meer balans en eenheid gekomen tussen mijn lichaam & geest en inspanning & ontspanning. Daarnaast heb ik voor het eerst van mijn leven ervaren hoe ik veilig kan zijn bij mijzelf. Dat is de meest waardevolle ervaring van dit traject. – Suzanne, office manager.

 

 • Rebalancing: mijn innerlijke ontdekkingsreis. Na een aantal ingrijpende gebeurtenissen kwam ik in aanraking met Rebalancing. Ik had de behoefte aan meer rust in mijn leven, in mijn hoofd en in mijn lijf. Tijdens de sessies heb ik geleerd om via lichaamswerk en zelfonderzoek mezelf te ontmoeten in alles wat ik ben. Met mijn zonnige, opgewekte kant, maar ook mijn donkere en soms sombere kant. Tijdens de sessies heb ik geleerd om mijn innerlijke kracht en rust terug te vinden en deze te voelen tijdens de uitdagingen en soms moeilijke momenten die op mijn pad komen, maar ook om er van te genieten tijdens de mooie momenten. In de sessies heb ik op een hele fijne manier ervaren hoe het is om te werken vanuit bewustwording en ontdekking en om niet te kijken naar wat er anders zou moeten of wat er niet goed is. De sessies waarin we werken met lichaamswerk helpen me om me meer ontspannen te voelen in mijn lijf, de energie stroomt na de sessies meer. Door de aanraking ontstaat meer bewustwording en zelfacceptatie en voel ik me meer thuis in mijn lijf. Door te werken met focussen (zelfonderzoek) heb ik geleerd om met mijn aandacht naar binnen te gaan en echt te doorvoelen wat er in mij leeft aan emoties en gevoelens, en om dit beter te verwoorden. Het contact met mijzelf is hierdoor gegroeid en het leidt tot bijzondere en waardevolle inzichten. Ik heb door het lichaamswerk en het focussen geleerd om meer in het moment te leven en minder terug te kijken naar het verleden of bezig te zijn met de toekomst, Ik heb geleerd om te voelen dat wat er “nu” is oké is en goed is. Dit zorgt voor meer rust in mijn hoofd en meer ontspanning in mijn lijf. Elke sessie is anders, verrassend. Een lach en een traan kunnen naast elkaar bestaan. Door de open houding en de veilige sfeer die Ed biedt word ik elke sessie opnieuw uitgenodigd om mijzelf beter te leren kennen en meer en meer te ontmoeten. Na elke sessie voel ik me weer een beetje nieuw. - B.M., vrouw met Fibromyalgie.

 

 • (1/11/13) Ik vond de Trager sessie erg fijn. Het mooie ervan vind ik dat als je een onderdeel behandelt, hiermee mijn hele lijf geactiveerd wordt. De ritmische pulseringen voelen heel natuurlijk aan. Ik werd mij ook gewaar van de plekken waar zich spanningen manifesteren, zoals in mijn nek (stijf) en in mijn onderbenen, met name rechts (kramp). Ik kon mij er helemaal aan overgeven, maar merkte na verloop van tijd enige vermoeidheid (gapen) en een lichte hoofdpijn achter mijn ogen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat de spanningen vrijkomen en dat ik iets meer water moet drinken. Na de behandeling was ik me veel bewuster van mijn lijf, dat merkte ik ook bij het lopen. Het voelde me goed om rechtop te lopen en mijn voeten af te wikkelen zoals je aangaf. Het was een weldaad, hartelijk dank hiervoor! - R.H., architect

 

 • (7/11/13) Ik heb de Trager sessie ervaren als een hele fijne vorm van behandelen. Activerend en ontspannend tegelijkertijd. Vitaliserend en ook helend, want ik kwam met een pijnlijke, vastzittende onderrug/heup en dat voelde veel beter na die tijd! Ervaringen in de sessie: Het verbindt centrum en periferie - in en uit, schudden en stretchen tegelijkertijd, het heft spanningen op en geeft ruimte, al schuddend omvatten neemt ook triggerpoints mee, diagonalen duidelijk gevoeld. De schouderbladen vielen zo mooi op hun plek na die tijd, alsof er voetjes onderzaten die op de grond kwamen. Ze ‘vielen’ in de rug, terwijl ze anders meer uitsteken en de borst voelde open en wijd – ademruimte!. Volgens mij is dit een heel effectieve behandeling voor lichamelijke problemen, maar ook figuurlijk 'vastzitten'. Het schudt je los... Ik voelde me gezien en geraakt, werd me bewuster van mijn lichaam. Voor ik kwam ’s ochtends zat mijn onderrug op slot; ’s avonds kon ik al weer lesgeven zonder probleem! E.B., collega bodywork & dans

 

 • (Na een Trager sessie:) Ed heeft een verstilde intentie in zich. Hij werkt aftastend en diep voelend. Het is een 'bezielde'' aanraking. Ik voel mij gezien door Ed. In de (weinige) woorden die we uitspreken is ook iets van 'lichtheid'. Mede hierdoor kan ik mezelf toestaan om iets in mij zelf meer 'los te laten'. Ik voel mij veilig bij Ed. Dank je Ed voor je zijn zoals je bent. M.v.B.

 

 • Met een goed gevoel denk ik terug aan onze ontmoeting binnen de sessie op Ecolonie. Ik ben blij dat ik de tip van C. gevolgd heb en jou in deze sessie heb ontmoet. Het gaf mij zo’n thuisgevoel… Je was vertrouwenwekkend aanwezig en daardoor kwam ik moeiteloos bij de kern uit. Je maakte een bedding waarin je met aandacht en respectvolle uitnodiging tot kleine bewegingen mij bij die kwetsbare kern liet komen. Jouw humor en eenvoud in woorden gaven daarbij een lichtheid waardoor ik mijn kwetsbaarheid zonder schroom kon tonen. Een bijzondere sessie en ontmoeting… Ik zou ook graag een cursus bij jou willen volgen! P.T.G.

Over docent Ed Bodewes:

 

 • Ik vind het prettig om les van je te krijgen. Je hebt een bepaalde rust over je die doorwerkt bij mij. Je bent duidelijk in je manier van doen en wijkt daar niet van af. Wat ik erg fijn vind zijn de verschillende manieren om te beginnen. Soms beweeglijk, soms erg stil. het geeft me de mogelijkheid om dat ook in m’n dagelijkse leven toe te passen. bv even tussen de middag op m’n werk, even 2 minuten stil zijn.

 

 • Door de warme, vertrouwde persoonlijkheid en door de humor van Ed voel ik mij snel op mijn gemak.

 • Ed is een docent die heel intensief kan luisteren naar het lichaam van degene die hij masseert. Daarin zijn natuurlijk zijn handen het belangrijkste instrument. Maar zo nu en dan zie je hem gewoon luisteren. Prachtig en inspirerend. Bij de lessen zit hij er als persoon niet tussen. Hij stelt zich volledig dienstbaar op aan het proces van de cursisten en blijft zelf is volledige rust. Heel plezierig werkt dat! – Reinier Steinbuch, consultant

Testimonials cursussen en workshops

 

Hoe ervaren deelnemers de Basiscursus / Vervolgcursus Ontspanningsmassage?

 

 • De technieken uit Rebalancing heb ik als zeer leerzaam ervaren. Zoals Ed zei: Een goede massage geven begint met zorg voor jezelf en hij schonk veel aandacht (door oefeningen, lichaamsbewustzijn of meditatie) aan dit gegeven waarbij "vertragen" een grote rol speelt.
  Ook tijdens de massage is naast de liefdevolle aandacht voor de cliënt de zorg voor jezelf een "vereiste", dat wil zeggen voelen hoe je er bij staat en bent. En jezelf steeds opnieuw de vraag stellen: hoe kan het nog lichter, gemakkelijker? Gebruik ik mijn lichaamsgewicht of zet ik spierkracht in (wat niet de bedoeling is!).
  Wanneer Ed de technieken voordeed was ik steeds weer gefascineerd door de lichtheid, de zachtheid van zijn handen terwijl hij toch op diepe lagen aan het werk was.
  Hoe diep de massage inwerkt heb ik zelf meerdere keren mogen ervaren.
  Om nog beter de technieken te kunnen beoefenen ga ik zeker ook de vervolgcursus nog doen!
  Satyapriya Ans Klasens, coördinerend groepsbegeleidster verstandelijk beperkte kinderen / volwassenen

   

 • Masseer heel veel en heb echt veel aan de cursus gehad. Mensen zijn zeer positief en ik word steeds meer gevraagd. Heel erg leuk!

 • "Er was voor mij (heb sinds 7 jaar een praktijk) nog genoeg bij te leren. Vooral de rust in de bewegingen sprak mij enorm aan. Ook de 6 stappen die bij veel handelingen werden gebruikt was nieuw voor mij en een zeer fijne basis om te onthouden." - Jolanda Konings, masseur

 

 • De basiscursus is voor mij vooral om te leren aanraken, techniek en leren durven. En dan andere mensen dan bv je partner of iemand anders die dicht bij je staat. We zijn dat niet echt gewend in NL. De vervolgcursus leert je om dat op jouw manier te doen, jouw persoonlijke inbreng erin te brengen. Ook is het vervolg prettig als je dat met mensen doet die je al kent uit de basis. Je hebt dan al een vertrouwensband opgebouwd. Als er dan andere mensen bijkomen is dat ook geen probleem. Die integreren wel. Kijk maar naar onze groep. De sfeer onderling is daardoor prettig en vertrouwd.

 

 • Inmiddels ben ik begonnen met een praktijk aan huis voor ontspanningsmassage! Het loop zeer bescheiden maar ik heb er veel plezier in. Ik denk ook vaak aan de avonden van je cursussen! Ik heb heel veel geleerd.

 

 • Deze cursus is eigenlijk een antwoord op vele vragen en ervaringen die ik miste in andere massage-opleidingen. Hoe maak ik contact met mezelf en de ander, hoe kan ik geven en ontvangen zonder mijzelf hierin te verliezen? Ik ben dichter bij mezelf gekomen, wat voor mij goed voelt en wat niet. Ook is er meer ruimte gekomen in contact met de ander. Wat heel fijn is dat de avond begint met een korte meditatie waardoor je tot rust komt.

 

Over de Rebalancing (mindfulness in lichaamswerk) workshops:

 

 • Het was fijn voor mij om de oefeningen te doen. De sfeer in de groep vond ik zeer ontspannen. Ik voelde mij vrij om mijzelf te zijn en te experimenteren met mijn eigen grenzen. De ruimte was energetisch goed. Variatie in de oefeningen, overzicht en begeleiding van de groep was goed. Je komt op mij ontspannen en zorgzaam over. Ik vond het een fijne dag. De lichamelijke intimiteit is voor mijn eigen proces (incestverleden) erg belangrijk.

 

 • Ik heb de dag als prettig ervaren. De opzet van de dag was goed. Goede afwisseling tussen de verschillende oefeningen en terugkoppeling. Je eigen houding is rustgevend en daardoor is er snel vertrouwen in de groep. De oefeningen bleven mij boeien en het was leuk om ze te doen.

 

 • Ik kijk met veel genoegen terug op deze dag. Wat ik vooral heb meegenomen is dat ik nu meer zie waar de ander behoefte aan heeft, dat geldt ook voor mezelf. Dat maakt me meer onbevangen.

 

Over de Trager (vrij bewegen) workshops:

 

 • In de workshop Trager van Ed heb ik ervaren dat Trager een hele natuurlijke methode is om je lichaam te ontspannen en weer in een natuurlijk ritme te brengen. In mijn bekken zit veel vast, het was daarom prettig voor mijn lichaam de ontspanningsoefeningen te doen en een behandeling te krijgen. Ed zorgt door zijn aanwezigheid voor een ontspannen sfeer, dat is fijn en van grote waarde bij een cursus waar het om ontspanning draait. L.D.

 

 • Bedankt voor de kennismaking met Trager. Ik heb het als een prettige dag ervaren. Jouw enthousiasme werkte aanstekelijk en je liet blijken dat je kracht in je handen en gevoel zit. De handelingen en het gevoel weet je goed over te brengen. De ruimte waarin de workshop plaats vond is prima. Al met al proeft het naar meer. H.O.

 

 • De workshop van afgelopen zaterdag vond ik erg plezierig. Ik vond het een fijne groep met jou, je assistente en ons als deelnemers. Wat ik vooral ervaren heb is dat je meer kunt bereiken door minder te doen. Alles heeft zijn eigen ritme, zo ook het lichaam. Door daarnaar te luisteren kom je er veel meer mee in contact. Het begint met contact met mezelf, om het vervolgens te delen met de ander. Dat komt dan weer terug, zo ontstaat een mooie wisselwerking. Zaterdag ben ik me er wederom bewust van geworden. In mijn dagelijkse leven kan ik dit nu beter signaleren, ook in mijn gedrag naar anderen. De opbouw van de dag vond ik erg goed. Op de ochtend meer individueel en met wat verhelderende theorie, ‘s middags de uitwerking ervan in de aanraking. Ook vanwege de goede sfeer vond ik het bijzonder fijn om te geven en te ontvangen. Daarbij vond ik het goed om aanwijzingen te krijgen van jou en de deelnemers. Kortom, ik was blij om er bij te zijn, heel erg bedankt! R.H.

 • ​Voor het eerst heb ik de Trager methode mogen ervaren. Heel interessant is de combinatie van de moeiteloze beweging zoeken met een gevolg van een diepe ontspanning. Het is een speelse manier om meer in contact te komen met je lichaam. Ik heb er van genoten en de begeleiding van Ed is inspirerend. (Ervaring deelnemer E. de L. workshop zomer 2021)

Over de Massage Meets Movement workshops:

 • Ik heb de workshop Massage Meets Movement gevolgd bij Ed Bodewes, zowel over de onderrug als als over de nek en schouders. Ik vond beide workshops heel fijn om aan deel te nemen. Er was een gevarieërd programma waarbij theorie, inspanning en ontspanning zich afwisselden. Ed stelt zich heel flexibel op en speelt in op waar de deelnemers op dat moment behoefte aan hebben en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Ik heb veel geleerd over de werking van spieren en gewrichten en massage van nek en schouders, Ed heeft veel waardevolle kennis die hij kan overdragen waar ik veel aan heb. Daarnaast vond ik het ook fijn om lichamelijke bewustzijnsoefeningen te doen zodat we echt contact maakten met ons eigen lichaam. Ik vond het fijn om op die manier bezig te zijn, mijn lichaam te voelen en het denken even te stoppen. De sfeer was heel ontspannen en ik voelde me erg op mijn gemak. Ed heeft goede en positieve aandacht voor alle deelnemers en is rustig wat ik prettig vind. Na beide workshops voelde ik me heerlijk ontspannen. Ik ga wat ik geleerd heb zeker toepassen op mezelf en mijn eigen schouderklachten, dat deed ik al na de eerste workshop. Maar ook in mijn eigen praktijk kan ik wat ik geleerd heb goed gebruiken. - Famke Plantinga, contactgericht spelbegeleider

bottom of page