top of page
Inhoud Rebalancing workshops:

 

Thema Kwaliteit in Contact met jezelf / met anderen
 

Zelfreflectie, acceptatie en eerlijkheid zijn de basisvoorwaarden voor elk oprecht contact. Wat maakt echt contact zo waardevol? Wat maakt echt contact vaak zo moeilijk? Wanneer contact echt is, geeft dit een gevoel van warmte, openheid, vreugde en verbinding. Zowel in onszelf als in relatie met anderen ervaren we heelheid en het gevoel niet afgescheiden te zijn. Dit is een kwaliteit waar iedereen naar verlangt. Tijdens deze workshop ga je onderzoeken hoe jij met jezelf in contact bent en wat je tegenkomt in het contact met de ander. Er worden vaardigheden aangereikt om contact te verdiepen.

 

Om goed contact te hebben is het belangrijk open te staan voor contact, nieuwsgierig te zijn naar wat jou of de ander bezig houdt, vragen te stellen, waar te nemen zonder te hechten aan je observatie. En vooral contact met jezelf te houden, met je eigen gevoelens, behoeften en emoties. Soms ben je in contact met jezelf en voor je het doorhebt kun je jezelf weer helemaal kwijt zijn, juist in het contact met een ander. Wat 'werkt' wel en niet om contact te maken en te verdiepen? Wat is de rol daarbij van oordelen naar jezelf en de ander? Het gaat erom te gaan zien wat je doet, niet om al die dingen ‘goed’ te leren doen.

Deze dag gaan we o.m. onderzoeken: Hoe je de aandacht bij jezelf naar binnen brengt. Door het aanraken van jezelf, bewegen etc. je je bewust wordt van je lichaam, wat daarin leeft en het verwoorden hiervan. Wat er gebeurt in het contact met jezelf en de ander als je (al of niet met oogcontact) aanraakt, aangeraakt wordt, loslaat of wordt losgelaten. Hoe de ene aanraking verschilt van de andere en hoe je hierop feedback geeft of ontvangt. Welke (mannelijke en vrouwelijke) kwaliteiten je inbrengt in het contact met de ander.

 

Thema Overgave en Controle

 

Controledrang komt voort uit de angst dat de ‘werkelijkheid’ niet overeen zal komen met de ‘gewenste werkelijkheid’. Met andere woorden, je gelooft dat ‘iets’ beter is dan ‘iets anders’ en probeert datgene wat je voor ogen hebt uit alle macht te bewerkstelligen. Zoals door je in te houden of op te blazen, gewenst gedrag te vertonen of te verbergen wat je denkt en voelt. Dit wordt weerspiegeld in bijvoorbeeld een gespannen lichaamshouding en oppervlakkiger ademen.
Vanaf het moment dat je alles in jouw leven als even waardevol gaat zien en jezelf hieraan overgeeft, kun je ontspannen in de drang tot controle. Je zult een leven gaan leiden op basis van ingevingen en erop vertrouwen dat wat er gebeurt, het beste is wat jou kan overkomen.
Deze workshop geeft je inzicht in hoe jij controle houdt en je kunt overgeven. Zodat je gemakkelijker zult leven in een meer ontspannen lichaam.
Je kunt leren je meer over te geven aan het leven door je steeds weer bewust te worden wanneer je overtuigingen over wat ‘goed en slecht’ is opkomen. En door te zien welke emoties daarmee verbonden zijn. Dat kan je doen door je meer bewust te worden van je lichaam en de spanningen daarin. Door vrij en ontspannen te ademen. Door contact te maken met je lichaam en de energie erdoorheen te laten stromen. Dat kan helpen om te vertrouwen op wat er gebeurt.

 

Thema Geven en Ontvangen

 

Het vermogen om te geven en te ontvangen is van essentieel belang in de omgang met anderen. Dit vermogen komt tot uitdrukking in de vorm van aandacht, woorden, beweging, energie, aanraking. Geven en ontvangen zijn twee kanten van dezelfde medaille, wat ze tot onafscheidelijke partners maakt. Ze zijn de basis van opbouwende en gelijkwaardige relaties en vriendschappen. Hoe is het voor jou om te geven zonder verwachtingen? Kun je werkelijk ontvangen wat een ander je geeft? Kun je jezelf geven wat je nodig hebt? Ben je in staat om uit te reiken? Deze workshop is een gelegenheid om deze vragen oprecht en liefdevol te onderzoeken. Je krijgt vaardigheden aangereikt om dit spel van geven en ontvangen met een open geest en een onbevangen hart te spelen.
 

Thema Acceptatie van jezelf en jezelf laten zien

 

Acceptatie is niet-oordelend, vriendelijk aandacht schenken aan dat wat het meest op de voorgrond treedt in je bewustzijn, wat dat dan ook is. Dit kan te maken hebben met aspecten in jezelf of buiten jezelf. In relatie met jezelf, of met jezelf en anderen. Om te kunnen accepteren is het belangrijk om datgene wat je aandacht vraagt zonder oordeel aandacht te geven. Daardoor ga je de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Ben jij nieuwsgierig, ben jij bereid om de oordelen over jezelf en anderen te gaan doorzien? Dat zijn de eerste stappen om tot diepe zelfacceptatie te komen. In deze workshop ga je onderzoeken hoe jij jezelf accepteert. Je laat je ware gezicht zien en gaat ervaren wat dat met je doet.

Groningen

* Themadagen Rebalancing Mindfulness in Lichaamswerk

op verzoek

  • Contact

  • Geven en Ontvangen

  • Overgave en Controle

  • Acceptatie

Als serie en apart te volgen

Workshops Rebalancing; mindfulness in lichaamswerk

In Groningen op dagen 10-17 uur

 

Deze workshops zijn bedoeld voor mensen die meer aandacht willen besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling met behulp van lichaamswerk en massage. Hierdoor ontstaat er meer bewustzijn in hoe en waarom je dingen doet zoals je ze doet.

Waarom?

 

We bieden je vaardigheden aan die je kunnen helpen bij vragen als:
'Als ik druk ben in mijn hoofd, hoe kan ik dan rustiger worden?'
'Ik heb spanning in mijn lijf, hoe kan ik meer ontspannen?'
'Hoe stop ik het steeds weer veroordelen van mijzelf?'
'Ik voel me slecht op mijn gemak met andere mensen, kan ik dat veranderen?'
'Mijn leven is zo hectisch, hoe kan ik meer rust in mijn leven creëren?'
'Ik weet met mijn hoofd wel dat ik me niet zo hoef te voelen, maar hoe kan ik het veranderen?'
Maar ook als je een dag eens heel wat anders wilt, gewoon een dag voor jezelf wilt of samen met je partner, of wilt leren ontspannen ben je van harte welkom.

 

Wat?

 

Aan de hand van vier thema's gaan we aandachtig ons innerlijk onderzoeken en ervaren.
* Kwaliteit in contact met jezelf en in contact met anderen: wat kom ik daar in tegen.
* Overgave en Controle: hoe gebruik ik Controle, waar belemmert het mij; Overgave, wat brengt het me.

* Geven en ontvangen: wat is makkelijker voor mij en hoe kan ik deze twee aspecten meer in balans brengen.

* Acceptatie en jezelf laten zien: hoe accepteer ik mezelf en hoe accepteer ik wat ik voel. En wat gebeurt er met mij als ik dat doe.
Meer informatie over de thema's: zie hiernaast/hierboven.

Hoe?

 

Elke workshopdag verloopt volgens een bepaalde structuur.
We doen lichaamsoefeningen om in je lichaam te komen. We doen zelfonderzoek om je gevoelens en ervaringen m.b.t. het thema te onderzoeken. Vaak geven we ook aanvullende informatie over het thema. Dan gaan we verder met lichaamswerk of massage. We eindigen met de vraag hoe je je ervaringen en bewustwording van deze dag kunt integreren in je dagelijks leven.
Bij dit alles is er aandacht voor de belangrijke rol die ademhaling speelt bij je bewust worden van wat je voelt. We geven je tips over hoe je dat kunt gebruiken. Er is altijd voldoende ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen.
We hopen dat deze workshops je inspireren en handvatten bieden om jezelf verder te ontdekken!

Praktische informatie

 

Trainer: Ed Bodewes

Plaats Groningen

Tijd 10 - 17 uur

6 tot 10 deelnemers.    
Kosten 80 euro per dag (290 euro bij inschrijving voor 4 workshops)
Aanmelden mogelijk tot 5 dagen voor de workshop
Via: info@rebalancing-lichaamswerk.nl / 0031-50-5717639 / (sms 0031-6-18347644) / onderaan deze pagina

 

“The ship is safest when it is in port, but that’s not what ships were built for.”

Paulo Coelho

 

"Ik vond het een fijne dag. De sfeer in de groep vond ik zeer ontspannen. Het was fijn voor mij om de oefeningen te doen. Ik voelde mij vrij om mijzelf te zijn en te experimenteren met mijn eigen grenzen. Variatie in de oefeningen, overzicht en begeleiding van de groep was goed. Je komt op mij ontspannen en zorgzaam over. De lichamelijke intimiteit is voor mijn eigen proces (incestverleden) erg belangrijk."

 

“Een echte trektocht is vaak niet de ontdekking van nieuwe gebieden maar het beschouwen van bekende gebieden met andere ogen”

Proust

 

"Ik heb de dag als prettig ervaren. De opzet van de dag was goed. Goede afwisseling tussen de verschillende oefeningen en terugkoppeling. Je eigen houding is rustgevend en daardoor is er snel vertrouwen in de groep. De oefeningen bleven mij boeien en het was leuk om ze te doen."
 

Als je weet wat je doet kun je doen wat je wilt en laten wat je niet meer wilt

Vrij naar Moshe Feldenkrais

 

"Ik kijk met veel genoegen terug op deze dag. Wat ik vooral heb meegenomen is dat ik nu meer zie waar de ander behoefte aan heeft, dat geldt ook voor mezelf. Dat maakt me meer onbevangen."

 

'Ons eigen gedrag leren observeren en veranderen is een proces van liefde voor onszelf, dat zich niet kan voltrekken in een sfeer van zelfkritiek of zelfverwijt.'

Dr. Harriet G. Lerner

in 'Dans van Woede'

bottom of page