top of page

Weer bewegen als een kind

Ontspannen en meditatief bewegen met de Trager Approach

 

artikel Ed Bodewes in TCC Magazine, februari 2020

Hoe zou het zijn weer te bewegen als een kind: spontaan, energiek, nieuwsgierig en te genieten van alles wat je doet?

De Amerikaanse arts Milton Trager (1908-1997) ontwikkelde een speelse bewegingsleer voor body-mind integratie. Het bevrijdt oude patronen, zowel lichamelijk als geestelijk, en bevordert diepe ontspanning, balans en fysieke mobiliteit.
 

De Trager Approach gaat er van uit dat het lichaam van nature een sierlijk en vitaal systeem is. Door ongunstige ervaringen als stress, trauma, repetitieve handelingen, verkeerde lichaamshouding, ziekte en tegenslagen, wordt het lichaam stijver en beperkter.

 

Stress en vastgehouden patronen overschrijven met nieuwe ervaringen.

 

De souplesse en het gemak van bewegen roep je op of leer je opnieuw door aanraking, zachte bewegingen, compressie en strekkingen – met een innerlijke houding van stilte en verwondering. Het onderbewuste, dat onze bewegingen aanstuurt, pikt het gevoel van meer vrijheid, verbinding, zachtheid of gemak snel op. De nieuwe gevoelservaringen overschrijven de oude beperkende patronen.

 

Het waarnemen van je levendigheid brengt je weer in je persoonlijke kracht en verbinding. Beweging is leven.

Mentastics

Mentastics (‘Mental Gymnastics’) vormt de essentie van de Trager benadering en de basis bij het werken met een groep of met een cliënt. Deze bewegingseducatie gaat over het verkennen van beweging, het bewegen ervaren, jezelf meer voelen. Het opent je bewustzijn dusdanig dat jouw leven hierdoor drastisch kan veranderen. En dit heeft weer effect op de mensen om je heen.

 

Naarmate je de Trager principes meer toe-eigent, verdiept de wijsheid van de verbinding tussen je lichaam en geest. We werken met Mentastics om deze innerlijke werkelijkheid te ontwikkelen en te verrijken. Hierdoor zul je situaties met een dieper, helderder begrip en met meer compassie benaderen.

 

Al bewegend en in pauzes leer je hoe je dieper contact met jezelf en anderen kunt vinden en ontwikkelen. Soms is de beweging in jezelf subtiel, waardoor je bijvoorbeeld beter je authentieke wezen gaat begrijpen. De bewegingen kunnen ook speels en vrolijk zijn, waardoor je meer van je speelsheid en vreugde begint te voelen en te uiten.

Door Mentastics te doen, herontdek je kwaliteiten zoals zachtheid, vrijheid, ruimtelijkheid, zachtmoedigheid, compassie. Dit alles gaat over het ervaren van jezelf, je bron.

 

Het contact met onze stilte die we bijvoorbeeld in zitmeditatie ervaren, verliezen we in het dagelijks leven vaak weer snel. Het voordeel van Mentastics is dat je het gevoel van verbinding, vrijheid en ontspanning in het dagelijks leven gemakkelijk kunt oefenen en onderhouden. Dit heeft ook een positieve uitstraling in en op je omgeving, zeker als deze vooral gericht is op materiële zaken en prestaties.

spelen-als-een-kind.jpg

In samenwerking met Transpersoonlijk.net, netwerk voor de coach, counselor & therapeut:
----> Dagworkshop Balans in Beweging

We onderzoeken de vrijheid, balans en verbindingen tussen de schoudergordel, nek en hoofd enerzijds, en onderrug, bekken, benen en voeten anderzijds.

Datum: 26 september 2021
Tijd:  10-17 uur, incl. vegetarische lunch

Waar: Stokmeesterslaan 3, 8014 GM Zwolle Zuid

Opgave en informatie: www.transpersoonlijk.net

Geaccrediteerd door het BATC en de KTNO (VBAG/LVNT/NVST/CAT) als nascholing

Technieken in het werken met cliënten

 

* Mentastics
Je leert het bewust ervaren van beweging, het voelen van het effect van de zwaartekracht en de uitwerking van rust tussen bewegingen in.

* Tafelwerk
In het verlengde van de Mentastics wordt de Trager benadering ook toegepast op een massagetafel. Ritmische bewegingen, strekkingen, kompressies en zachte aanrakingen maken dat je lichaam zich diep ontspant. De invoelende benadering nodigt je uit om spanningen los te laten. Zo ervaar je hoe het lichter, vrijer en makkelijker kan.

* Reflex response
Reflex Response is een onderdeel van de Trager Approach dat heel effectief is bij cliënten die hun vermogen om moeiteloos te bewegen in ernstige mate zijn kwijtgeraakt. Het betrekt hen actief bij het bewust worden van bewegingspatronen. Door vraag en antwoord helpt de practitioner de cliënt om de neuromusculaire verbindingen terug te vinden en te integreren.

Reflex Response kan complementair aan medische behandelingen worden ingezet. Er zijn onder meer goede resultaten bij aandoeningen als MS, Parkinson en spasticiteit. Het  kan gebruikt worden bij revalidatie na een beroerte.
Sporters die willen werken aan de verfijning van hun coördinatie of efficiënter willen leren bewegen, kunnen gebruik maken van Reflex Response.


Voor wie is Milton Trager’s bewegingseducatie?

 

Voor iedereen die meer wil ontspannen en zich gemakkelijker en vrijer wil bewegen en meer wil gronden in leven en werk, sport en beweging. Ik heb zelf ervaren dat ik, door me meer bewust te worden van de ervaringen in mijn eigen lichaam met de Trager benadering, diepe angsten ging loslaten.

Hiernaast kan het voor therapeuten en professionals in de zorg een complementaire methode zijn, die kan worden ingezet naast reguliere methoden.


Graag deel ik wat ervaringen van deelnemers aan een van mijn Trager-workshops:

• “Ik voel nog steeds de echo van het vloeiend vanuit mezelf bewegen, het onbevangen bewegen als een kind; als musicus gebruik ik het in mijn pianospel”
•  “Ik ben geraakt door de eenvoud van deze methode, door het verleggen van mijn aandacht naar verwondering, valt veel zwaarte en moeite gewoon weg, waardoor ik me veel gemakkelijker voortbeweeg”
• “Door heel fysiek te voelen welke beweging prettig voelt, lossen mijn mentale blokkades op.”
• “Ik ervaar Trager als een methode om mijn lichaam te ontspannen en weer in een natuurlijk ritme te komen. Door te luisteren naar het ritme van mijn lichaam kom ik er veel meer mee in contact.”
• “Wat ik vooral ervaren heb is dat ik méér kan bereiken door minder te doen.”
• “Ik zit meer in mijn lichaam, er is meer balans tussen denken en lichaam. Wat mij aanspreekt is het uitgaan van mogelijkheden, het “verfrissen” van bewegingen, het simpel “om patronen heen wandelen”, de fijne, kinderlijke speelsheid, het volkomen natuurlijke, de mildheid; de uitnodigende, “luisterende” houding naar de ander; het niets moeten veranderen; zowel gever als ontvanger komen in balans, moeiteloos.”
•  “De vragen in Mentastics zijn onuitputtelijk en zetten me op een ander spoor. B.v. als mijn nek vastzit kan ik mezelf vragen “wat is soepeler… of zachter of…?” In mijn werk heb ik al meermalen mezelf kunnen resetten tot meer luchtigheid en vrolijkheid. Fijn!”

bottom of page