Tot 6 april 2020 zijn alle sessies en groepsactiviteiten vanuit de praktijk opgeschort. 

Corona virus - richtlijnen voor cliënten, cursisten 

en voor mij als lichaamswerker

 

Zoals bij iedereen inmiddels wel bekend is, heeft de overheid en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een aangescherpte richtlijnen gegeven aangaande fysiek contact. 

Gezondheid, welzijn en verantwoordelijkheid hebben voor mij prioriteit in het werken met cliënten en cursisten. Voor de duidelijkheid houd ik mij zo veel mogelijk aan die richtlijnen.

Voor iedereen geldt: blijf  de informatie en de richtlijnen van het RIVM volgen via de website  www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Het RIVM monitort de verspreiding van het virus en geeft aan welke maatregelen (moeten) worden genomen. De informatie verandert dagelijks, dus houd de berichtgeving steeds goed in de gaten. Ook geeft het RIVM antwoord op de meest gestelde vragen.

Voor mij als lichaamswerker houden die richtlijnen in:

* Als ik griepachtige verschijnselen hebt, last van hoesten en/of koorts, onthoud ik me van fysiek contact en zeg ik mijn afspraken af.

* Indien mensen in mijn directe leefomgeving deze ziekteverschijnselen hebben, maar ikzelf niet, dan zeg ik toch uit voorzorg mijn afspraken af. Dit om elk risico van indirecte besmetting van mijn cliënten en cursisten te vermijden. 

* 24 uren nadat mijn klachten over zijn en ik me weer goed voel, hervat ik het normale leven. Dan zal ik mijn werk blijven doen, maar dan wel onder scherpere dan normale condities:

* Nog meer dan anders zal ik hygiënisch werken om zo eventuele verspreiding te voorkomen

(handen grondig wassen, regelmatig, voor én na de behandeling, hoesten of niezen aan de binnenkant van de ellenboog, eenmalig gebruik van papieren zakdoekjes en handdoekjes; tijdelijk geen handen schudden, tenzij noodzakelijk voor de behandeling, het gezicht zo min mogelijk aanraken, met name de ogen, neus en mond; grondiger dan normaal reinigen van de massagetafel na ieder 'sessie'; lakens, dekentjes en zeker gezichtdoekjes na de sessie in een zak en zsm wassen).

Voor jou als cliënt of cursist geldt in verband met het corona virus het volgende:

Neem zelf je verantwoordelijkheid. Heb je griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn, keelpijn, droge hoest, heesheid, longklachten (b.v. kortademigheid, ademnood), vermoeidheid en spierpijn, kom dan niet naar een les of workshop. Vooral de cursief gedrukte verschijnselen worden in verband gebracht met het corona virus COVID-19. Bij ernstige verschijnselen of twijfel, neem telefonisch contact op met je huisarts. En vooral: schiet niet in angst  (slecht voor je immuunsysteem). Mogelijk ben je gewoon verkouden of heb je een griepje. Vertrouw op je intuïtie. Informeer jezelf.

Het is verstandig om extra te letten op je hygiëne, regelmatig uitgebreid je handen te wassen en wat meer afstand te houden tot anderen.

Er zijn veel lezenswaardige artikelen over wat je preventief kunt doen tegen het corona virus. Ik noem er hier één: zie hier. Actuele informatie door het RIVM lees je hier. Vaak wordt het ondersteunen van je immuunsysteem van groot belang genoemd. Drink minstens twee liter water per dag. Eet gezond. Geniet zoveel mogelijk van frisse lucht en zonnestralen, virussen houden niet van zonnewarmte. Neem in ieder geval een grote hoeveelheid vitamine C. In China zijn hiermee goede resultaten in het bestrijden van het virus.

De sessies, cursussen en workshops die ik geef bieden een plek om je even terug te trekken van de rest van de wereld. Je voelt het zodra je binnen komt: minder prikkels, tijd voor jezelf, tijd om tot rust te komen. Gebruik deze tijd als een kans om op te laden.

Een sterk en fit lichaam is slechts een deel van gezondheid en welzijn - je hoofd (je geest) moet zich ook goed voelen. Geïnformeerd blijven is belangrijk, en tegelijkertijd is het belangrijk je hoofd ook de kans te geven even "leeg" te zijn. Dat we voortdurend toegang hebben tot het nieuws betekent niet dat we het ook 24/7 hoeven te consumeren. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer productief het nieuws consumeert, stop. Neem even pauze. Het nieuws is er voor je wanneer je klaar bent voor een update.
Doe elke dag iets dat je plezier geeft, iets dat jou blij maakt, bijvoorbeeld lichaamswerk of een stevige wandeling in de natuur. 

Gezien de omstandigheden worden afzeggingen vanuit coulance benaderd.

Hieronder nog wat specifieke richtlijnen, apart voor cliënten en cursisten.

Voor cliënten

Houd je gezondheid in de gaten. Heb je (lichte) klachten en koorts, zeg dan de sessie af, en volg de richtlijnen van de RIVM: 
Blijf thuis wanneer je deze verkoudheidsklachten,  verhoging of koorts hebt. Deze klachten kunnen het begin zijn van het coronavirus. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten.

Bel met je huisarts als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of je steeds moeilijker ademt.

Zie ook hierboven bij de richtlijnen voor mij als lichaamswerker.
In het geval dat je om bovenstaande reden binnen 24 uur een afspraak afzegt, dan wordt coulance toegepast en wordt de sessie niet in rekening gebracht.

Aansprakelijkheid

​De Praktijk kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele persoonlijke of materiële schade tijdens een sessie of groepsbijeenkomst.

De praktijk heeft een Wkkgz licentie (nr. 99527803): is aangesloten bij een geschilleninstantie, heeft een klachtenprocedure en een klachtenfunctionaris (zie verder de contactpagina).

Voor cursisten
Wat houden die richtlijnen van de RIVM in voor jou als cursist?

Hoewel ik iedere cursist graag zie bij mijn cursussen en workshops, verzoek ik je in de huidige situatie om alsjeblieft thuis te blijven wanneer je je niet lekker voelt (verkouden met niezen/hoesten, en/of koorts) en/of wanneer je in contact bent geweest met iemand die is blootgesteld aan het virus.

24 uren nadat je klachten over zijn en je je weer goed voelt kan, ben je weer welkom.

Heb je géén van deze verschijnselen en heeft niemand in jouw leefomgeving deze verschijnselen, dan ben je welkom, maar dan wel onder scherpere dan normale condities.

Het is essentieel, nog meer dan onder normale omstandigheden, hygiënisch te werken:

Was je handen grondig, regelmatig, voor én na elke uitwisseling. Als je toch moet hoesten of niezen, dan in de binnenkant van je ellenboog. Gebruik papieren zakdoekjes en handdoekjes of keukenrol en gooi die na 1 x gebruik weg. Schud tijdelijk geen handen om zo eventuele verspreiding te voorkomen. Raak je gezicht zo min mogelijk aan, met name de ogen, neus en mond. Reinig de massagetafel na ieder oefensessie, misschien grondiger dan normaal. Doe lakens, dekentjes en zeker gezichtsdoekjes na de sessie in een zak en zsm in de was. 

Zie voor het huidige beleid vanuit de praktijk voor het corona virus hier

© 2020 by Ed Bodewes. All rights reserved

Agenda workshops & cursussen 2020

altijd aanmelding vooraf

in Groningen

Workshops Trager® Approach:

Ontspannen met Bewust Bewegen lessen op woe. 17:15-18:30 uur doorgaande groep

 

Avondcursussen Ontspanningsmassage met technieken uit Rebalancing:

Oefenavond op 6/4/20

Open les op 22/9/20

Basiscursus start 29/9/20 (8 lessen)

​Vervolgcursus start 28/9/20 (8 lessen)

18 april in Groningen

Workshop 10-17 uur

over vrijheid in schouders, nek, onderrug en bekken, in onderlinge verbinding

Ontspannen en Meditatief Bewegen

met de Trager Approach

OPGAVE VOOR GROEPEN IN GRONINGEN HIER

Sitemap

Je kunt een cadeaubon aanschaffen voor elk bedrag vanaf €30. Bestel die via de contactpagina, vermeld je adres en maak het cadeaubedrag over.

REBALANCING in de pers:

Na de Happinez (nr 7 2016) besteedde ook het blad Paravisie in december 2016 en januari 2017 aandacht aan Rebalancing "omdat zoveel mensen er baat bij hebben".