UPDATE: Vanaf 3 maart 2021 worden er weer individuele sessies gegeven vanuit de praktijk. Groepsactiviteiten worden later weer opgestart. 

Op de website van de rijksoverheid staat het volgende te lezen over het individueel behandelen binnen de  alternatieve zorg:  Voor contactberoepen (b.v. masseurs) geldt: deze mogen weer worden opgestart vanaf 3 maart 2021.  

Ik ben lid van het Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg (NIBIG), Deze heeft samen met andere betrokken organisaties op 7 mei 2020 de leidraad infectiepreventie COVID-19 opgesteld (later geupdate), 'als gewerkt wordt in de praktijk buiten of binnen 1,5 meter afstand, met of zonder aanraking van de cliënt'. Dit is tot stand gekomen 'naar aanleiding van het beleid dat de Nederlandse overheid voert om de Corona pandemie te beheersen'. De partijen zijn: FLICZ (Federatie Leefstijl, Integrale en Complementaire zorg), RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg), KAB (Koepel Alternatieve Behandelwijzen) en NIBIG (Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg) in samenspraak met een groot aantal beroepsgroepen.

Zie versie-3.1-Leidraad-infectiepreventie-Covid-19-CAM-sector.pdf (nibig.nl)Deze wordt bijgewerkt als er sprake is van nieuwe maatregelen.

Corona virus - richtlijnen voor cliënten en voor mij als lichaamswerker

Volgens de leidraad infectiepreventie Covid-19 kan ik als lichaamsgerichte therapeut en masseur dus weer sessies geven.

 

Beste cliënt,
 

Gelukkig mag ik je weer ontvangen, maar vanwege de maatregelen van de Rijksoverheid zijn er vanuit de CAM bepaalde spelregels opgesteld voor jouw en mijn veiligheid. Je wordt geacht deze te lezen en te respecteren.

 • Voorlopig bij ontvangst geen hand, wel een vriendelijk welkom.

 • Voorafgaand aan de afspraak, zorg ik dat de bel, meubels, klinken en aanverwante zaken schoon zijn.

 • De praktijk wordt goed geventileerd en is bovendien voorzien van luchtfilters en een ionisator.

 • Er is desinfecterende gel en natuurlijke zeep aanwezig om de handen mee schoon te maken. Lees ook hier over de voordelen van natuurlijke zeep t.o.v. desinfecterende gel.

 • Zelf was ik mijn handen en onderarmen voor en na de behandeling.

 • In de praktijk zijn mondmaskers aanwezig en deze kunnen gebruikt worden bij het werken op de massagetafel (<1,5 meter) en desgewenst bij de de hele sessie. Ook kan ik gebruik maken van een faceshield wanneer dit nodig is. NB: deze beschermende middelen zijn volgens de RIVM richtlijnen van 1 mei 2020 voor niet van COVID-19 verdachten niet verplicht.

 • Ik plan mijn afspraken zo, dat er geen cliënten in de wachtruimte aanwezig hoeven zijn. Door een ruime planning zul je geen andere cliënten tegenkomen en heb ik kans om steeds weer alles goed te desinfecteren.

 • Na iedere cliënt worden contactpunten zoals de deurklinken en deurbel  schoongemaakt. Raak svp zo min mogelijk aan in de praktijk.

 • Het toilet graag zo min mogelijk gebruiken.

 • Gebruikt serviesgoed wordt op de hoogste temperatuur gewassen. Gebruikte handdoeken van de Praktijk worden op minimaal 60 graden gewassen. Na iedere behandeling op de massagetafel zullen ook de daarvoor gebruikte materialen op hoge temperatuur gewassen worden.

 • Kom zoveel mogelijk alleen, laat je partner thuis (tenzij anders afgesproken). Een van beide ouders kan uiteraard met hun kind (tot 16 jaar) meekomen.

 • Wil je een behandeling op de massagetafel, neem dan altijd 2 badlakens mee naar de sessie en zo mogelijk een eigen eenpersoons hoeslaken.

 • Neem zo min mogelijk spullen mee en stop je spullen die noodzakelijk zijn, weg in tas of jaszak;

 • Het gesprek tussen ons vindt plaats op 1,5 meter afstand;
  Instructies en oefeningen geef ik zomogelijk op minimaal 1,5 meter afstand.

 • Voel je je onzeker om te komen, dan is een telefonisch- of video-skypeconsult ook mogelijk. We kunnen dan b.v. een gesprek voeren, je kunt onder begeleiding zelfonderzoek (focussen) doen en ik geef je eventueel instructies of oefeningen.

 • Betalingen: je krijgt een factuur en kan het bedrag tevoren per bank overmaken. Contante GEPASTE betaling is mogelijk.

 • Blijf thuis indien jij of een van jouw gezinsleden symptomen heeft van verkoudheid, koorts of griepachtige verschijnselen. Je wordt geacht je afspraak te annuleren of contact met me op te nemen om dit te bespreken. Gezien de omstandigheden wordt annulering, ongeacht of deze tijdig is, nu niet in rekening gebracht.

 • Voor de afspraak stel ik een aantal vragen (Triage) waardoor ik weet of behandelen veilig kan. 

 • Stel gerust vragen, ik vind het belangrijk dat jij je veilig voelt.

 

Regels waar we ons beiden aan houden voor jouw en mijn gezondheid
Neem svp even de tijd om deze te lezen!
1. Geef geen handen;
2. Volg de aanbevelingen van het RIVM op;
3. Handen wassen na toiletbezoek;
4. Raak zo min mogelijk aan in de praktijkruimte;
5. Je spullen (telefoon, sleutels etc.) stop je weg in jaszak of tas;
6. Kom niet te vroeg op je afspraak zodat je geen andere cliënten hoeft tegen te komen;
7. Hou zo veel mogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot derden;
8. Nies of hoest in een papieren zakdoekje (liggen ook in de Praktijk), dat je meteen wegwerpt in de prullenbak. Heb je geen papieren zakdoekje, nies of hoest dan in je ellenboog;
9. Na niezen of hoesten handen wassen met zeep of desinfectiegel;
10. Betaling; je ontvangt een factuur en kunt het bedrag voor het consult overmaken per bank of gepast contant (in enveloppe);
11. Een vervolgafspraak maken we direct of digitaal

Hieronder eventueel te lezen extra informatie

Op de site van de overheid lezen we:

Contactberoepen

"Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer toegestaan. De medewerkers nemen algemene hygiëne-maatregelen in acht en zorgen ervoor dat klanten/bezoekers onderling 1,5 meter afstand kunnen houden. Zij werken op basis van reservering en doen een 'check vooraf' met klanten om in te schatten of het bezoek een risico vormt voor de gezondheid van de medewerkers en andere klanten." Het gaat onder meer om de volgende groepen contactberoepen: alternatieve geneeswijzen, persoonlijke verzorging (b.v. masseurs) etc. Het is mogelijk dat op basis van het aantal besmettingen deze maatregelen door de overheid worden teruggedraaid.

Gezondheid, welzijn en verantwoordelijkheid hebben voor mij prioriteit in het werken met cliënten en cursisten. Voor de duidelijkheid houd ik mij als professional zo veel mogelijk aan de richtlijnen.

 

Rijksoverheid (zie hier): "Alternatieve zorgverleners mogen alleen zorg bieden als beroepsbeoefenaar en cliënt of diens huisgenoten geen coronagerelateerde klachten hebben. Dat moet met een check vooraf tussen de beroepsbeoefenaar en de cliënt, waarin wordt vastgesteld of het bezoek een risico oplevert voor de gezondheid van de medewerkers en andere cliënten.

Komt het tot dienstverlening? Dan moeten de beroepsbeoefenaar en de cliënt de volgende hygiënemaatregelen opvolgen:

 • Was uw handen regelmatig (met zachte zeep. Het aanwezige desinfecteermiddel raad ik persoonlijk af. Dit kan nl. heel snel de goede bacteriën die onze huid beschermen vernietigen - E.B.)

 • Hoest en nies in de binnenkant van uw ellenboog

 • Gebruik papieren zakdoekjes

 • Geen handen schudden

 • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten heeft"

Voor iedereen geldt: blijf  de informatie en de richtlijnen van het RIVM volgen. Het RIVM monitort het COVID-19 virus en geeft aan welke maatregelen (moeten) worden genomen. De informatie verandert soms, dus houd de berichtgeving steeds goed in de gaten. Ook geeft het RIVM en de overheid antwoord op de meest gestelde vragen. Vertrouw op je intuïtie. Informeer jezelf.

Voor mij als lichaamswerker houden de richtlijnen in:

* Als ik griepachtige verschijnselen hebt, last van hoesten en/of koorts, onthoud ik me van fysiek contact en zeg ik mijn afspraken af.

* Indien mensen in mijn directe leefomgeving deze ziekteverschijnselen hebben, maar ikzelf niet, dan zeg ik toch uit voorzorg mijn afspraken af. Dit om elk risico van indirecte besmetting van mijn cliënten en cursisten te vermijden. 

* 24 uren nadat mijn klachten over zijn en ik me weer goed voel, hervat ik het normale leven. Dan zal ik mijn werk blijven doen, maar dan wel onder scherpere dan normale condities:

* Nog meer dan anders zal ik hygiënisch werken om zo eventuele verspreiding te voorkomen

(handen grondig wassen, regelmatig, voor én na de behandeling, hoesten of niezen aan de binnenkant van de ellenboog, eenmalig gebruik van papieren zakdoekjes en handdoekjes; tijdelijk geen handen schudden, tenzij noodzakelijk voor de behandeling, het gezicht zo min mogelijk aanraken, met name de ogen, neus en mond; grondiger dan normaal reinigen van de massagetafel na ieder 'sessie'; lakens, dekentjes en zeker gezichtdoekjes na een sessie in een zak en z.s.m. wassen).

Voor jou als cliënt of cursist geldt in verband met het corona virus het volgende:

Neem zelf je verantwoordelijkheid. Heb je griepachtige verschijnselen als koorts, verkoudheid, niezen, hoofdpijn, keelpijn, luchtwegklachten (b.v. hoesten, heesheid), longklachten (b.v. kortademigheid, ademnood), vermoeidheid en spierpijn, kom dan niet naar een les of workshop. 

Vooral de cursief gedrukte verschijnselen worden in verband gebracht met het corona virus COVID-19. Bij ernstige verschijnselen of twijfel, neem telefonisch contact op met je huisarts. En vooral: schiet niet in angst  (slecht voor je immuunsysteem). Mogelijk ben je gewoon verkouden of heb je een griepje. Vertrouw op je intuïtie. Informeer jezelf.

Het is verstandig om extra te letten op je hygiëne, regelmatig uitgebreid je handen te wassen en wat meer afstand te houden tot anderen.

 

Er zijn veel lezenswaardige artikelen over wat je preventief kunt doen tegen het corona virus. Ik noem er hier één: zie hier. Actuele informatie door het RIVM lees je hier.

Vaak wordt het ondersteunen van je immuunsysteem van groot belang genoemd. Drink minstens twee liter water per dag. Eet gezond. Geniet zoveel mogelijk van frisse lucht en zonnestralen, virussen houden niet van zonnewarmte. Neem in ieder geval een grote hoeveelheid vitamine C ter preventie (in China zijn hiermee overigens ook goede resultaten in het bestrijden van het virus).

De sessies, cursussen en workshops die ik geef bieden een plek om je even terug te trekken van de rest van de wereld. Je voelt het zodra je binnen komt: minder prikkels, tijd voor jezelf, tijd om tot rust te komen. Gebruik deze tijd als een kans om op te laden.

Een sterk en fit lichaam is slechts een deel van gezondheid en welzijn - je hoofd (je geest) moet zich ook goed voelen. Geïnformeerd blijven is belangrijk, en tegelijkertijd is het belangrijk je hoofd ook de kans te geven even "leeg" te zijn. Dat we voortdurend toegang hebben tot het nieuws betekent niet dat we het ook 24/7 hoeven te consumeren. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet meer productief het nieuws consumeert, stop. Neem even pauze. Het nieuws is er voor je wanneer je klaar bent voor een update.
Doe elke dag iets dat je plezier geeft, iets dat jou blij maakt, bijvoorbeeld lichaamswerk of een stevige wandeling in de natuur. 

Gezien de omstandigheden worden afzeggingen vanuit coulance benaderd.

Hieronder nog wat specifieke richtlijnen, apart voor cliënten en cursisten.

Voor cliënten

Houd je gezondheid in de gaten. Heb je (lichte) klachten en koorts, zeg dan de sessie af. Volg de richtlijnen van de RIVM: 
Blijf thuis wanneer je verkoudheidsklachten, verhoging of koorts hebt. Deze klachten kunnen het begin zijn van het coronavirus. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten.

Bel met je huisarts als je koorts krijgt (meer dan 38 graden Celsius) en hoest of je steeds moeilijker ademt.

Zie ook hierboven bij de richtlijnen voor mij als lichaamswerker.
In het geval dat je om bovenstaande reden binnen 24 uur een afspraak afzegt, dan wordt coulance toegepast en wordt de sessie niet in rekening gebracht.

Aansprakelijkheid
Voor cursisten
Wat houden de richtlijnen van de RIVM in voor jou als cursist?

Hoewel ik iedere cursist graag zie bij mijn cursussen en workshops, verzoek ik je in de huidige situatie om alsjeblieft thuis te blijven wanneer je je niet lekker voelt (verkouden met niezen/hoesten, en/of koorts) en/of wanneer je in contact bent geweest met iemand die is blootgesteld aan het virus.

24 uren nadat je klachten over zijn en je je weer goed voelt kan, ben je weer welkom.

Heb je géén van deze verschijnselen en heeft niemand in jouw leefomgeving deze verschijnselen, dan ben je welkom, maar dan wel onder scherpere dan normale condities.

Het is essentieel, nog meer dan onder normale omstandigheden, hygiënisch te werken:

Was je handen grondig, regelmatig, voor én na elke uitwisseling met (natuurlijke) zeep. Als je toch moet hoesten of niezen, dan in de binnenkant van je ellenboog. Gebruik papieren zakdoekjes of keukenrol en gooi die na 1 x gebruik weg. Eventuele handdoekjes na eenmalig gebruik in de was. Schud tijdelijk geen handen om zo eventuele verspreiding te voorkomen. Raak je gezicht zo min mogelijk aan, met name de ogen, neus en mond. Reinig de massagetafel na ieder oefensessie, misschien grondiger dan normaal. Doe lakens, dekentjes en zeker gezichtsdoekjes na de sessie in een zak en zsm in de was (minimaal 60 graden) 

​De Praktijk kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele persoonlijke of materiële schade tijdens een sessie of groepsbijeenkomst.

De praktijk heeft een Wkkgz licentie (nr. 99527803): is aangesloten bij een geschilleninstantie, heeft een klachtenprocedure en een klachtenfunctionaris (zie verder de contactpagina).